Posters

Voor het aankondigen van een voorstelling en of een concert maakt WME gebruik van posters en flyers.

Wat is een poster?
Een poster kan een papier zijn met alleen maar letters. Een poster kan een papier zijn met letters én een tekening of een foto (dat noemen we een beeld). Met een poster vraag je om aandacht voor een bepaald onderwerp. De onderwerpen kunnen heel verschillend zijn, bijvoorbeeld voor dierenmishandeling, een aardbeving, voor een film, een voorstelling of een schoolfeest of musical. Je hangt de poster op plekken waar veel mensen hem kunnen zien. Daarom is een poster veel groter dan bijvoorbeeld een pagina in je boek of schrift.

Waar moet je rekening mee houden als je een poster maakt?

  • Voor wie is het poster? Kinderen, volwassenen, of jongeren (doelgroep)
  • Wat wil je vertellen over het onderwerp? Als je een poster maakt voor een band dan kun je iets vertellen over hoe de band eruit ziet of over de muziek
  • Weet je wat voor tekst erop moet staan? Titel, waar is het, wanneer is het, hoe laat is het, hoe kom ik aan kaartjes?
  • Wat moet het belangrijkst zijn: wat je ziet (beeld) of wat je leest (tekst)? Of is het even belangrijk?
    Houd rekening met de kleuren en lettertypen die je gebruikt. Kleuren hebben invloed op mensen koud en warm en lettertypen kunnen ook iets zeggen over het onderwerp. Je hebt stoere lieve, vette en onleesbare letters.
  • Kijk naar voorbeelden van posters hoe beeld en tekst geplaatst zijn, dat kan jou op ideeën brengen.

Bij het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede hebben we heel veel voorbeelden van posters en flyers. Tegenwoordig gebruiken we voornamelijk digitale posters, je ziet ze aan de buitenkant van ons gebouwen.

Een flyer is veel kleiner dan een poster. Het kan net zo groot zijn als een pagina uit een schrift of zelfs nog kleiner. Er is nog een ander verschil bij een flyer gebruik je beide kanten, het heeft een voor en een achterkant. De voorkant ziet er net zo uit als de poster, maar op de achterkant vind je vaak nog extra achtergrond informatie over de voorstelling of het concert en het reisschema van het gezelschap.