Rob Janssen/Gijs Pouwels/Adriaan van de Polder

Genomineerd met het liedje Groente of Fruit

Rob Janssen/Gijs Pouwels/Adriaan van de Polder. Gezongen door: Rob Janssen. Componist: Gijs Pouwels. Muzikanten: Banjo: Carlos Zorita Diaz / Backings: Wieteke Wijte

Bekijk alle genomineerden

Rob Janssen: ‘Ik weet nog wanneer ik Frekie voor de eerste keer hoorde’

Als kind al was het zijn grote wens om andere mensen te vermaken. “Ik wilde André van Duin worden”, zegt Rob Janssen. Dat is qua bekendheid weliswaar nog niet helemaal gelukt, maar hij timmert aardig aan de weg. Als dj met inmiddels een eigen ochtendshow op 3FM, Natuur de Luxe op NPO Zapp, met een jaarlijkse carnavalshit als Lamme Frans, én nu ook met een nominatie voor de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2023.

“De allereerste kinderliedjes die ik me kan herinneren? Dan denk ik toch aan Sesamstraat, Het Klokhuis, namen als Annie M.G. Schmidt, Edwin Rutten, Harry Bannink. En Aart Staartjes. Dat is sowieso een groot voorbeeld. Zoals hij met kinderen omging.”

Janssen (1988) werkt bij zijn muziek samen met Gijs Pouwels en Adriaan van de Polder. “We kennen elkaar van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar we samen de opleiding audiovisuele media volgden. Toen hebben we al veel projecten samen gedaan en na de opleiding is dat zo gebleven. Als wij een paar uur bij elkaar zitten, komt er altijd wel weer iets uit.”

Zoals al weer een jaar of tien een jaarlijks carnavalsnummer onder de naam Lamme Frans. En dus nu Groente en Fruit, onder de naam Groenteman Gijs. “Bij de NTR hadden ze onze video’s van Lamme Frans gezien. Toen kwam de vraag of we niet iets wilden maken voor TikTok, over groente en fruit. Liedjes van een minuut, waar kinderen ook nog iets van zouden opsteken.”

Janssen en zijn twee kompanen, die samenwerken onder de naam Snipperdag, zijn totaal verrast door de nominatie voor het introductielied Groente en Fruit, waarin Groenteman Gijs het verschil tussen de twee probeert uit te leggen. “Ja, echt niet normaal. En ook zeker geen rekening mee gehouden. Maar enorm leuk.” 

En het motiveert om meer voor kinderen te gaan schrijven. Waarbij Rob Janssen niet uitsluit dat er af en toe ook een serieus onderwerp bij de kop wordt gepakt. “Wat ik bewonder in Willem Wilmink, maar dus ook in iemand als Aart Staartjes, is dat ze kinderen op een normale manier benaderen. Niet te lief en niet te braaf.”

Op die manier kun je ook schrijven over moeilijker onderwerpen, als verdriet, de dood, of een verstandelijke beperking. “Neem een liedje als Frekie (van Willem Wilmink). Dat is echt fantastisch. Dat raakt je echt. Als je dat als liedjesschrijver kunt bereiken. Ik weet nog precies wanneer ik dat voor de eerste keer hoorde en hoeveel indruk dat op me maakte.”