WM | Digitaal > Hits en Winkeldochters

Singer/songwriter/scriptwriter Jan Tekstra schreef hits voor Maan, Jayh Jawson & Marco Borsato. Hij werkte met ontelbare succesvolle artiesten, waaronder Andrea Bocelli, Herman Brood, Loïs Lane, Liesbeth List. Hij won Musical Awards, Buma Awards, Gouden & Platina Platen. En nu is er dan een boek, een podcast en een theatervoorstelling! Over de wonderlijke wereld van de hits & de flops. Hits & Winkeldochters.

De tegenhanger van een ‘hit' noemt Jan een ‘Winkeldochter’. Of zoals Wikipedia zegt: ‘Een Winkeldochter is een onverkoopbaar artikel dat lang in een winkel ligt. In overdrachtelijke termen wordt het soms gebruikt voor een meisje dat niet getrouwd geraakt’. En over die twee tegengestelden gaan de voorstelling, de podcast en het boek ‘Hits & Winkeldochters’. 
 
Het boek Hits & Winkeldochters
In eerste instantie vond Jan het door zijn broer geopperde idee om zijn werk te bundelen, een te ijdele exercitie. Broer Ton vond al jaren dat Jan onachtzaam met zijn creatieve werk omsprong en stelde voor om, middels een boek, al zijn teksten de liedjes vast te leggen voor het nageslacht. Voor Jan leek dat geen optie, omdat er naar zijn zeggen 'al zoveel van dat soort boekjes zijn die toch niemand leest’. Totdat hun beider zus en vader kort na elkaar plotseling overleden. Jan besloot voor onbepaalde tijd naar het verre zuiden van Portugal te vertrekken om zijn verdriet een plek te geven. Daar onder de louterende schrale winterzon, zette hij zijn gedachten op papier.  Langzaam maar zeker vormde zich een boekje wat nu, na afronding, te lezen valt als een  dagboek, een zoektocht naar inspiratie, een soms hilarische kijk op de wereld van bekende artiesten en schrijvers, maar bovenal een warm en persoonlijk verhaal over het verwerken van verlies en de poging om de draad weer op te pakken. In het boekje gebruik Jan enkele van zijn teksten als rode draad voor een warm en eerlijk verhaal, waar je als beginnende tekstschrijver tussen de regels door zomaar wat slimme ‘tips & tricks’ kunt vinden.

De podcast Hits & Winkeldochters
Het boek maakte iets in hem wakker en bracht hem op het idee om andere, door hem bewonderde, Nederlandse liedschrijvers te interviewen in de vorm van een podcast. Uit nieuwsgierigheid naar hun werkwijze. Zo delen onder andere schrijvers als Glen Faria (Davina Michelle), Han Korenneef (Borsato), Bram Koning (Dreetje Hazes) & Okke Punt (Snelle) openhartig en ongecensureerd hun visie op het ongrijpbare fenomeen liedjes schrijven. Ze praten over hits, flops, ego’s, verwachtingen en schrijven met z’n allen aan een nieuwe tekst.

De voorstelling Hits & Winkeldochters
In deze creative flow kon een theatervoorstelling niet uitblijven. In die voorstellingen komen boek en podcast naadloos samen. In het theater praat en zingt Jan met zijn gasten. Ze laten de originele eerste versies horen van hun hits, maar delen ook de vergeten liedjes. Want tegenover elke hit, staan vele vergeten, verloren geraakt liedjes. En juist die zijn vaak het beluisteren waard.

 ‘Een Winkeldochter is een onverkoopbaar artikel dat lang in een winkel ligt. In overdrachtelijke termen wordt het soms gebruikt voor een meisje dat niet getrouwd geraakt’.

En ‘last but not least’, brengt Jan een liedje uit wat door hem wordt gezien als een winkeldochter. Jij & Ik. Een liedje, ooit geschreven voor een artiest, maar door nooit opgehelderde redenen nimmer opgenomen en uitgebracht. Een winkeldochter die volgens de geestelijk vader niet ongetrouwd mag blijven en op deze manier iemand hoopt te vinden die haar liefdevol omarmd. Beluister Jij & Ik hier via Spotify.