De winnaars zijn bekend!

Jurrian van Dongen is de winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2023. Met Een soort van, geschreven voor Het Klokhuis, maakte hij grote indruk op de jury. Maandag 3 april kreeg hij de prijs uit handen van juryvoorzitter Mark Haayema, tijdens een feestelijk gala in het Muziekcentrum in Enschede ter afsluiting van de jaarlijkse Kindermuziekweek.

Het is de tweede keer op rij dat Van Dongen met de prijs aan de haal gaat, een unicum in de geschiedenis van de Wilminkprijs. Vorig jaar won hij met Give me some skin. De Willem Wilminkprijs, een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur, bestaat uit een geldprijs van 5000 euro en een kunstwerk.

Een soort van, over het thema sexueel misbruik, werd in Het Klokhuis en vanavond bij de prijsuitreking gezongen door Marie-Mae van Zuilen, de muziek is van Peter van de Witte. Zij delen mee in het prijzengeld. ‘Elk verstild woord is afgewogen en elke gevoelige noot met zorg gekozen’, aldus de Wilminkprijs-jury. ‘Onder je huid, daar kruipt dit lied en daar blijft het zitten’.

Download de perskit >>

Publieksprijs
De Publieksprijs gaat dit jaar naar het trio Rob Janssen, Gijs Pouwels en Adriaan van de Polder, met Groente of Fruit, gezongen door Rob Janssen. De overgrote meerderheid van de uitgebrachte publieksstemmen ging naar hun vrolijke deuntje over de verwarring bij de groente- en fruitkraam. De drie mogen nu het Kindermuziekweeklied voor volgend jaar schrijven.

Behalve Van Dongen (die ook nog kanshebber was met het liedje Niet voor jezelf) en het trio Janssen/Pouwels/Van de Polder was ook Jan Groenteman genomineerd. Hij schreef Pakken wat je pakken kan, voor de kindermusical Superjuffie.

Buma Cultuur
Tijdens de galabijeenkomst in Enschede werden nog twee andere prijzen uitgereikt: de Buma Kindermuziekprijs 2022 en de Buma Samen Muziek Maken-prijs. Die laatste, een nieuwe aanmoedigingsprijs voor makers van kindermuziek, ging naar Naomi Inez, beter bekend als de Liedjestovenaar.

De Buma Kindermuziekprijs, een oeuvreprijs, is dit jaar voor Ernst, Bobbie en de rest, inmiddels 25 jaar succesvol met hun kinderserie.

Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied

De Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur. Met de prijs wordt aandacht gevraagd voor het Nederlandse kinderlied en met name de plaats die het kinderlied inneemt in het jeugdtheater. Tevens willen zij eer bewijzen aan de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink, die aan de basis heeft gestaan van een groot aantal bekende Nederlandse kinderliedjes. 

Geldprijs en kunstwerk
De prijs bestaat uit een kunstwerk, vervaardigd door de kunstenaar Helga Kock am Brink en een geldbedrag van € 5.000,-  (€ 3.000,- voor de tekstschrijver, € 1.000,- voor de componist en  € 1.000,- voor de uitvoerend artiest).  

Publieksprijs
Buma Cultuur ondersteunt de samenwerking tussen de Willem Wilminkprijs en de landelijke Kindermuziekweek. Als afsluiter van de Kindermuziekweek wordt de winnaar van de Willem Wilminkprijs bekendgemaakt. Daarnaast wordt er een publieksprijs uitgereikt. De winnaar van de publieksprijs krijgt de eer om het themalied voor de eerstvolgende Kindermuziekweek te schrijven. 

Buma Kindermuziekprijs (oeuvreprijs)
De Buma Kindermuziekprijs is een oeuvreprijs voor Nederlandse componisten die hun ziel en zaligheid hebben ingezet om de jongste generatie te bereiken met muziek. Buma Cultuur wil hen hiermee jaarlijks eren en een podium geven. Op 1 april wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Buma Samen muziek maken-prijs
Nieuw bij de prijzen die op 3 april In Enschede worden uitgereikt is de Samen muziek maken-prijs. Met deze prijs wil Buma Cultuur makers van kindermuziek, componisten, tekstdichters en uitvoerenden inspireren en aanmoedigen te blijven doen wat ze doen. 

De Samen muziek maken-prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt. Hij bestaat uit een beeldje en een budget van 1.500 euro om met een (gerenommeerde) componist/tekstdichter samen een lied te schrijven.

Vereisten
Alle oorspronkelijk in het Nederlands geschreven kinderliedjes die niet ouder zijn dan twee jaar kunnen meedingen naar de onderscheiding. Ze moeten in 2021 of 2022 professioneel zijn uitgebracht.  De genomineerden zijn geselecteerd door een onafhankelijke vakjury.

Lees meer over de criteria en het reglement >>

Winnaars Willem Wilminkprijs: 

Willem Wilmink

Dichter/schrijver Willem Wilmink (1936-2003) zal de geschiedenis ingaan als de oosterling met zijn mooie en eenvoudige taalgebruik, de man die aangrijpend schreef voor grote en kleine mensen en wiens omvangrijke oeuvre zowel heimwee en nostalgie als grote maatschappelijke betrokkenheid ademde. Hoewel hij geruime tijd in Amsterdam studeerde en doceerde was en bleef hij een Tukker, iemand die liefst – letterlijk – dicht bij huis bleef.

Wilmink kwam op voor de zwakken in de samenleving. Zijn gedichten, essays, liedjes en proza leven nog steeds onverminderd voort en hebben aan hedendaagse betekenis niets aan kracht ingeboet. Overijsselaar Willem Wilmink heeft grote betekenis gehad voor de kunst- en taalgeschiedenis van Nederland. 

Als ode aan deze dichter/schrijver vond zowel in 2009 als 2014 een groot meerdaags festival plaats. Tijdens het Festival in 2009 stonden de liedjes van Willem Wilmink centraal. In 2014 bracht het Festival een ode aan de jarenlange samenwerking tussen Willem Wilmink en Harry Bannink. Deze samenwerking resulteerde in zo'n 500 liedjes waarvoor Wilmink de tekst dichtte en Bannink de muziek schreef. Sinds 2010 wordt de Willem Wilminkprijs ter ere van hem uitgereikt.