WILMINKS KWEEK

Een veelzijdig, praktijkgericht ontwikkeltraject

Dit is WILMINKS KWEEK 2023 / 2024

Maak kennis met..

Merith van MenschIk ben Merith van Mensch, 21 jaar en zit momenteel in het laatste jaar van Codarts Muziektheater in Rotterdam. Vroeger was ik altijd al bezig met het maken van toneelstukjes, en zo is mijn liefde voor theater dan ook ontstaan. Ik heb als kind in vijf professionele musicals gespeeld en daarnaast heb ik veel gewerkt als stemactrice voor verschillende series en films. Mijn allergrootste droom is om in het theater mijn eigen geschreven sketchvoorstelling te spelen. Ik ben heel dankbaar dat ik samen met de andere kwekers bij Wilminks Kweek de kans krijg om zelf te schrijven en te maken!

Suzanne van der ElsMijn naam is Suzanne van der Els, 23 jaar oud en ik zit in mijn laatste jaar van de studie Muziektheater aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten. Ik houd ervan om op allerlei vlakken creatief bezig te zijn, en ik vind het heel tof dat ik bij Wilminks Kweek de kans krijg om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen. Als maker en performer ben ik bezig met het schrijven van een eigen EP. Mijn allergrootste droom is om mijn eigen geschreven voorstellingen te kunnen spelen in alle Nederlandse theaters.  

Wietse Stuiver

Hey! Mijn naam is Wietse Stuiver, 23 jaar oud en geboren en getogen in Rijssen. Na mijn afstuderen aan de HKU-acteursopleiding in Utrecht, ben ik teruggekeerd naar het mooie Twente. Ik houd van de cultuur, de taal en de mensen. Ik ben een echte tukker en daar ben ik trots op! Door mijn rol in De Vergeten Twentse Lente én omdat ik nu bij Wilminks Kweek aan de slag mag, ben ik niet meer weg te slaan uit deze regio. Ik breng theater graag naar mensen toe die doorgaans niet heel vaak in het theater komen, door het over hen te laten gaan en het toegankelijk te houden zonder het publiek te onderschatten. 
 

Dingen die ik gaaf vind zijn: stagefighten, komedie, absurdistische beelden en slechte droge humor. Maar ik ben ook echt een toneelnerd en houd van ingewikkelde teksten, dramaturgie en van de kleine details. Ik vind het fantastisch om te werken bij het Wilminktheater in Enschede!

Sem Verhaere

Hi! Mijn naam is Sem Verhaere. Ik ben een 23-jarige componist, schrijfster en zangeres, of tenminste - dat wil ik graag zijn! Mijn grote passie ligt bij het vertellen van verhalen in combinatie met muziek en zang. Het liefst ga ik dan ook aan de slag met het schrijven en componeren van musical- en filmmuziek. Ook schrijf ik graag fictieve verhalen. Zo heb ik de afgelopen maanden een eigen musical geschreven die ik hopelijk ergens in 2024 mag uitvoeren als afstudeerproject bij het ArtEZ Conservatorium. Ik zit daar in mijn laatste jaar en heb als hoofdvak gekozen voor singer-songwriter. 
 
Naast muziek houd ik van fantasy verhalen, Dungeons & Dragons spelen, Disney, koken en mijn papegaaien Maui en Rio.

Julie-Anne Sikkens

Mijn naam is Julie-Anne Sikkens, 20 jaar oud en ik ben opgegroeid in Noord-Holland. Op dit moment studeer ik aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede, met als hoofdvak singer-songwriter. Door het volgen van musicallessen en camera-acteren had ik als klein meisje al de droom om later actrice te worden.  
 
Tijdens mijn tienerjaren heb ik me verder ontwikkeld als theatermaker en regisseur, totdat ik in aanraking kwam met muziek. Naast het schrijven van eigen nummers, droom ik er ook van om te schrijven aan theatervoorstellingen en mijn passie voor acteren weer op te pakken. Bij Wilminks Kweek mag ik aan deze droom gaan werken, en daar ben ik erg dankbaar voor! 

Een week van de Kweek


Wilminks Kweek wordt mede mogelijk gemaakt door Lerak Foundation.

WILMINKS KWEEK 2022 / 2023
Anna Geerse
‘’Als ik bij een auditie een goede klik voel, een goed onderbuikgevoel, dan kan ik er vaak op vertrouwen dat het wederzijds is en ik daar aan de slag kan. Zo ook bij Wilminks Kweek. Ik heb dat drie keer eerder gehad. Ik heb de Frank Sanders Akademie gedaan en liep stage bij het Herman van Veen Art Center. Omdat het goed klikt, heb ik gelijk een fijn onderbuikgevoel en groot vertrouwen dat ik het hier naar mijn zin krijg.’’
Brit van der Lans
‘’Ik ben hier vanwege mijn veelzijdigheid. Ik zit in mijn laatste van Codarts. Eerder deed ik Kunstgeschiedenis. Door de jaren heen heb ik leren werken met koren, ensembles, muziekgroepen, teksttoneel en revues. Van huis uit leerde ik klassieke zang: mijn ouders zijn beide klassiek muzikant. Wat ik heerlijk vind is meerstemmig zingen. Dat deden we thuis erg vaak. Voor mij betekent samen zingen: je oren open zetten en lief zijn voor de mensen om je heen. Na de kweek zou ik graag een musical van Stephen Sondheim spelen: zijn muziek is complex en rijk en past zo goed bij de tekst.’’
Iris Verhoek
‘’Wilminks Kweek doe ik als stagejaar. Ik zit nu in het vierde jaar van het conservatorium Rotterdam. Ik doe opleiding in Muziektheater. Ik wil multidisciplinair zijn maar vooral ook de disciplines in elkaar kunnen laten integreren. Bij de Kweek kan ik hier intensief aan werken.’’
Isabel Diaferia
‘’De Kerstrevue van vorig sprak mij aan: daar speelden de Kwekers van vorig jaar in mee en maakt ook zelf scenes. Ik werk nu anderhalf jaar in commerciële producties en mis daarin de mogelijkheid om dingen uit te proberen. Zulke producties zijn natuurlijk dichtgetimmerd en ik haal graag weer inspiratie uit het zelf maken. Voor de Kerstrevue wil ik graag van alles uitproberen.’’
Levi Vos
‘’Ik heb veel geleerd op de MBO- theateropleiding in Arnhem, maar ik heb nog veel te leren. Ik wil graag ook de toneelschool doen. Ik ben leergierig, onbevangen en heb spelkwaliteit. Ik hoop dat dat ook mijn aandeel in de groep wordt: dat ik anderen kan optillen. Of dat in elk geval mijn energie hen helpt.’’
Lisanne de Jong
‘’Er zijn voor- en nadelen om al wat ouder te zijn en toch met de Kweek mee te doen. Een voordeel is dat ik veel rust heb, veel onzekerheid kwijt ben. Dat zorgt dat ik beter weet hoe ik mijzelf beter kan ontwikkelen. Want daarom ben ik hier. En dat ga ik ook doen: ik wil zelf zo volledig mogelijk verhalen kunnen vertellen.’’
Lotte Slinkert
‘’Ik zoek nog een plek waar ik op mijn bek kan gaan. Ik heb Codarts in Rotterdam afgerond Ik heb mij vooral gespecialiseerd in muziek. Bij Wilminks Kweek wil ik leren om mijn toneelspel beter te integreren in de muziek die ik maak: ik wil zo goed mogelijk een verhaal met muziek én spel kunnen vertellen. Dat vergt dat je kunt falen. Zeker na de coronalockdowns heb ik daar veel behoefte aan, want toen zat ik vooral binnen.’’
Sebastiaan Hoen
‘’Ik ken Ellen Kremers, de projectleider Wilminks Kweek, nog van de musical Zorro. Ze vroeg mij om auditie te doen. Dat deed ik dit jaar. Ik voel mij hier erg thuis, want het qua stijl van lesgeven veel weg van de Frank Sanders Akademy. Misschien ook omdat Ellen zelf daar vandaan komt. Mijn tijd bij Wilminks Kweek wil ik erg graag meer handvatten hebben om mij straks zeker te voelen in een wereld waar je beter dan goed moet zijn. Ik heb daarom nog wat te leren en dat ga ik hier doen.’’
VLOGS 2021 / 2022
Wilminks Kweek Week Vlog #1
We zijn loss!!! De dames van Wilminks kweek hebben hun eerste week (en ook bijna de tweede week) achter de rug. Hoe hun weken er vanaf nu uitzien kun je iedere week bekijken in de Wilminks Kweek Week Vlog.
Wilminks Kweek Week Vlog #2
Deze week mochten de dames voor het eerst optreden samen! En wel bij het afscheid van de Burgemeester, tof hè! Ook hadden ze een fotoshoot en daar zijn onderstaande prachtige foto's uit gekomen!
Wilminks Kweek Week Vlog #3
Week 3 van Wilminks Kweek is alweer voorbij! De eerste repetities voor Queen Live zijn gestart! Ook hebben de meiden heel veel leuke workshops gehad van o.a. Jacky Eggenkamp en Anne de Blok, gingen ze langs op het ROC van Twente en mocht Els jingles opnemen voor de kerst!
Wilminks Kweek Week Vlog #4
Week 4 bestond ook weer uit heer-lijke workshops! Zo kwam Joris van Veldhoven langs met zijn zelfgemaakte poppen en PUPPY! Werd er gedanst met theedoeken en gaf ook Laus Steenbeeke een workshop aan de dames!
Wilminks Kweek Week Vlog #5
Deze een workshops van niemand dan Lone van Roosendaal, kwam Jan Tekstra langs om de muziek van de musical van Scrooge te introduceren. En mochten ze zich verstoppen in euhh truien??? Kijk maar snel!
Wilminks Kweek Week Vlog #6
Deze week stond in het teken van het optreden bij RTV Oost met hun eigen kerstmedley, de audities voor Scrooge en niet te vergeten de repetities voor het Queen Live concert. Ook laat Merel even zien hoe haar kamer eruit ziet en in welke pyjama ze slaapt!
Wilminks Kweek Week Vlog #7
Deze week is het zover, HET Queen Live Sta-concert! Ook stond het in het teken van auditie uitslagen en vele repetities en workouts.
Wilminks Kweek Week Vlog #8
De voorbereidingen voor de kerst zijn in volle gang en het een na het andere kerstliedje wordt gerepeteert. De dansen worden gerepeteerd en de meiden denken na over een Q&A. Doe jij mee? Elke week gebeuren er weer nieuwe dingen!
Wilminks Kweek Week Vlog #9
In de vlog laten de meiden opnieuw zien hoeveel humor ze hebben en wat een gezelligheid ze beleven! Deze week stond in het teken van dansrepetities met een tamboerijn, scripts lezen en oefenen met hun poppenspel skills!
Wilminks Kweek Vlog #10
Alles staat op dit moment in het teken van kerst, kerst en nog eens kerst! De dames zijn super blij dat de voorstellingen in de middag door kunnen gaan! Ook was Niniane jarig deze week. FEEST!
Wilminks Kweek Vlog #11
Het is bijna zover.... vanaf 10 december zijn de voorstellingen van 'Willems Kleine Kerst!' De afgelopen week hebben ze lange repetitiedagen gemaakt, en wat doen ze het goed! Ook was vorige week de eerst scriptlezing van SCROOGE en de repetities zijn begonnen, druk druk dus!
Wilminks Kweek Vlog #12
Het is première tijd! Willems Kleine Kerst is begonnen en we maken kennis met Remko Vrijdag. Ook zijn de repetities voor SCROOGE in volle gang, want voor we het weten gaat ook die voorstelling in première!
Wilminks Kweek Vlog #13 - De allerlaatste
We hadden gehoopt dat het nog lang niet de laatste vlog zou zijn, maar niets is minder waar. Dit is de laatste vlog van Wilminks Kweek 2021... Zelf kunnen ze het ook nog niet helemaal geloven en hadden ze graag nog geknald in 'SCROOGE de magische kerstmusical.' Maar in plaats daarvan, zwaaien ze jullie uit...
VLOGS 2020 / 2021