WILMINKS KWEEK

Een veelzijdig, praktijkgericht ontwikkeltraject

 

Wilminks Kweek bouwt aan theatertoekomst

Gepokt en gemazeld, zo komen de studenten van Wilminks Kweek uit hun opleidingstraject. Het traject van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede leidt theatertalent op.

Behalve ‘meters maken’ met producties krijgen de deelnemers workshops over dans, zang en spel, gegeven door grote namen uit het vak zoals: René Wegberg, Lone van Roosendaal en Frank Lammers. Om het aanbod zo volledig mogelijk te maken, is er ook huisvesting in Enschede geregeld en krijgen deelnemers een stagevergoeding.

De workshops zijn op maat gemaakt. ‘’We werken met vakmensen die gelieerd zijn aan het Wilminktheater’’, zegt regisseur Jasper Verheugd, die de talenten begeleidt. ‘’Dat is uniek. Ze zijn nauw betrokken bij onze producties en weten dus hoe de workshops aansluiten op hun voorstelling.’’

Voor de leden van Wilminks Kweek is de opleiding heel waardevol. Jasper: 'Je doet mee aan mooie projecten, je leert de praktijk kennen, bouwt een netwerk op en krijgt les. De studenten waren al ontzettend goed, maar wat wij hen vooral kunnen bieden, naast praktijkervaring, is het vormen van een sterke persoonlijkheid. In de theaterwereld moet je stevig in je schoenen staan.’

Wilminks Kweek laat zien dat het oosten ook zijn schare acteurs verdient, zegt Jasper. ‘’Ze zeggen vaak: in het westen van het land gebeurt het, maar in het oosten is er nog ruimte voor persoonlijke benadering. Hier mogen nog dingen ontstaan en mislukken. Er is een openheid en zorg waar je als acteur naar verlangt.’’

De theatertalenten moeten voor toelating wel aan enkele voorwaarden voldoen. ‘’Van groot belang is dat je durft te gaan, ja zegt, een doorzetter en sociaal bent en dat je je kwetsbaar durft op te stellen. Je hebt zelfontwikkeling, flexibiliteit en authenticiteit nodig om als performer je geld te kunnen verdienen. Geef dus vooral aan wat jij wilt leren, zodat we daarop kunnen inspelen. Of je nou een kunstenopleiding volgt, net afgestudeerd bent of 27 bent en nog graag wilt leren; het maakt ons niet uit.’’

Wilminks Kweek biedt geen diploma aan het einde van het traject, máár wel de onmisbare ervaring om in het werkgebied aan de slag te kunnen.

Dit is WILMINKS KWEEK 2023 / 2024

Maak kennis met..

Merith van MenschIk ben Merith van Mensch, 21 jaar en zit momenteel in het laatste jaar van Codarts Muziektheater in Rotterdam. Vroeger was ik altijd al bezig met het maken van toneelstukjes, en zo is mijn liefde voor theater dan ook ontstaan. Ik heb als kind in vijf professionele musicals gespeeld en daarnaast heb ik veel gewerkt als stemactrice voor verschillende series en films. Mijn allergrootste droom is om in het theater mijn eigen geschreven sketchvoorstelling te spelen. Ik ben heel dankbaar dat ik samen met de andere kwekers bij Wilminks Kweek de kans krijg om zelf te schrijven en te maken!

Suzanne van der ElsMijn naam is Suzanne van der Els, 23 jaar oud en ik zit in mijn laatste jaar van de studie Muziektheater aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten. Ik houd ervan om op allerlei vlakken creatief bezig te zijn, en ik vind het heel tof dat ik bij Wilminks Kweek de kans krijg om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen. Als maker en performer ben ik bezig met het schrijven van een eigen EP. Mijn allergrootste droom is om mijn eigen geschreven voorstellingen te kunnen spelen in alle Nederlandse theaters.  

Wietse Stuiver

Hey! Mijn naam is Wietse Stuiver, 23 jaar oud en geboren en getogen in Rijssen. Na mijn afstuderen aan de HKU-acteursopleiding in Utrecht, ben ik teruggekeerd naar het mooie Twente. Ik houd van de cultuur, de taal en de mensen. Ik ben een echte tukker en daar ben ik trots op! Door mijn rol in De Vergeten Twentse Lente én omdat ik nu bij Wilminks Kweek aan de slag mag, ben ik niet meer weg te slaan uit deze regio. Ik breng theater graag naar mensen toe die doorgaans niet heel vaak in het theater komen, door het over hen te laten gaan en het toegankelijk te houden zonder het publiek te onderschatten. 
 

Dingen die ik gaaf vind zijn: stagefighten, komedie, absurdistische beelden en slechte droge humor. Maar ik ben ook echt een toneelnerd en houd van ingewikkelde teksten, dramaturgie en van de kleine details. Ik vind het fantastisch om te werken bij het Wilminktheater in Enschede!

Sem Verhaere

Hi! Mijn naam is Sem Verhaere. Ik ben een 23-jarige componist, schrijfster en zangeres, of tenminste - dat wil ik graag zijn! Mijn grote passie ligt bij het vertellen van verhalen in combinatie met muziek en zang. Het liefst ga ik dan ook aan de slag met het schrijven en componeren van musical- en filmmuziek. Ook schrijf ik graag fictieve verhalen. Zo heb ik de afgelopen maanden een eigen musical geschreven die ik hopelijk ergens in 2024 mag uitvoeren als afstudeerproject bij het ArtEZ Conservatorium. Ik zit daar in mijn laatste jaar en heb als hoofdvak gekozen voor singer-songwriter. 
 
Naast muziek houd ik van fantasy verhalen, Dungeons & Dragons spelen, Disney, koken en mijn papegaaien Maui en Rio.

Julie-Anne Sikkens

Mijn naam is Julie-Anne Sikkens, 20 jaar oud en ik ben opgegroeid in Noord-Holland. Op dit moment studeer ik aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede, met als hoofdvak singer-songwriter. Door het volgen van musicallessen en camera-acteren had ik als klein meisje al de droom om later actrice te worden.  
 
Tijdens mijn tienerjaren heb ik me verder ontwikkeld als theatermaker en regisseur, totdat ik in aanraking kwam met muziek. Naast het schrijven van eigen nummers, droom ik er ook van om te schrijven aan theatervoorstellingen en mijn passie voor acteren weer op te pakken. Bij Wilminks Kweek mag ik aan deze droom gaan werken, en daar ben ik erg dankbaar voor! 

Een week van de Kweek


Wilminks Kweek wordt mede mogelijk gemaakt door Lerak Foundation.