Wilmink Project Orkest: de muzikale snelkookpan 

MAAK KENNIS MET WILMINK PROJECT ORKEST - Een poule met ruim 80 gemotiveerde muzikanten vormt de basis voor het Wilmink Project Orkest. In wisselende samenstelling treden ze onder leiding van dirigent Jos Pijnappel op in grote producties van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. “Dit geeft ons mogelijkheden die we anders niet hebben.” 
 
Pijnappel dirigeerde eerder al gelegenheidsorkesten voor theaterspektakels in de openlucht, zoals ‘Het Verzet Kraakt’ en ‘Stork!’, en voor ‘Musicals in het Volkspark’. Succesvolle projecten waarin het beste van de muzikanten van allerlei gezelschappen in de regio naar boven kwam. Qua organisatie was het wat je noemt een uitdaging, zegt Pijnappel. “Voor ‘Het Verzet Kraakt’ heb ik vijf verschillende orkesten moeten samenstellen, heb gearrangeerd, gedirigeerd en zelf viool gespeeld, en moest met al die verschillende partijen communiceren. Dat was eigenlijk niet te doen. Daarom ben ik bij dat we dat nu goed geregeld hebben.” 
 
Markus Passion 
Eind maart 2021 dirigeerde Pijnappel het Wilmink Project Orkest bij een speciale uitvoering van de Markus Passion van Jacob de Haan. Het lijdensverhaal werd door Jan Riesewijk in de rol van evangelist vertolkt in het Twents. De opname werd online door maar liefst 5.000 mensen bekeken. Het was aanleiding om de stichting Wilmink Project Orkest op te richten. Die maakt het mogelijk om muzikanten vaker in te zetten voor bijzondere producties. De poule bestaat uit ruim 80 muzikanten, die afkomstig zijn van zeker tien orkesten in Oost-Nederland. ‘We geven hun de kans om het beste in zichzelf naar boven te halen. Een kans die zich niet altijd bij hun eigen vereniging voordoet”, zegt Pijnappel. 
 
Queen-concert 
Het Wilmink Project Orkest zal gemiddeld aan zo’n drie producties per seizoen meedoen. Eind dit jaar staat een Queen-concert in Muziekcentrum Enschede op het programma, naar aanleiding van de dertigste sterfdag van Freddie Mercury. In maart 2022 wordt de Markus Passion opnieuw uitgevoerd, dit keer live op verschillende locaties in Twente waaronder de Grote Kerk in Enschede. Ook komt er volgend jaar een nieuwe editie van ‘Musicals in het Volkspark’. Verder speelt het orkest mee in de trailer van De Harmonie, het muziektheaterstuk dat in het voorjaar van 2023 in Enschede in première gaat en daarna langs de theaters in Nederland gaat toeren. 
 
Amateurs in professionele omgeving 
Volgens Wout Vochteloo, klarinettist in het orkest en voorzitter van de stichting, voorziet het Wilmink Project Orkest in een behoefte. “We hebben bij de Markus gemerkt dat het enthousiasme onder de muzikanten enorm groot is. Dit orkest kun je vergelijken met een soort snelkookpan: met z’n allen zijn we in staat om in korte tijd een hoog niveau te halen. Dat smaakt naar meer.” 
De gedrevenheid van de orkestleden is goed verklaarbaar, vindt Vochteloo. “Samenwerking met de professionele omgeving van het Wilminktheater geeft mogelijkheden die je anders niet hebt. Denk aan licht, geluid, aansprekende artiesten, de marketing en niet te vergeten: een aansprekend podium. Ik heb in mijn leven al heel wat concerten gespeeld, maar de producties met dit orkest zijn altijd toch nét even anders.”