Wie wint de 10e Willem Wilminkprijs voor het beste Kinderlied?

De inschrijvingstermijn voor de tiende editie van deze jaarlijkse prijs is nu gesloten. De nominaties voor de Willem Wilminkprijs worden begin april bekend gemaakt, de uitreiking vindt plaats op maandag 15 april 2024 in het Muziekcentrum in Enschede.

Download de persmap >>

Terugkijken: de aftermovie van de uitreiking Willem Wilminkprijs 2023

Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied

De Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur. Met de prijs wordt aandacht gevraagd voor het Nederlandse kinderlied en met name de plaats die het kinderlied inneemt in het jeugdtheater. Tevens willen zij eer bewijzen aan de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink, die aan de basis heeft gestaan van een groot aantal bekende Nederlandse kinderliedjes. 

Geldprijs en kunstwerk
De prijs bestaat uit een kunstwerk, vervaardigd door de kunstenaar Helga Kock am Brink en een geldbedrag van € 5.000,-  (€ 3.000,- voor de tekstschrijver, € 1.000,- voor de componist en  € 1.000,- voor de uitvoerend artiest).  

Publieksprijs
Buma Cultuur ondersteunt de samenwerking tussen de Willem Wilminkprijs en de landelijke Kindermuziekweek. Als afsluiter van de Kindermuziekweek wordt de winnaar van de Willem Wilminkprijs bekendgemaakt. Daarnaast wordt er een publieksprijs uitgereikt. De winnaar van de publieksprijs krijgt de eer om het themalied voor de eerstvolgende Kindermuziekweek te schrijven. 

Buma Kindermuziekprijs (oeuvreprijs)
De Buma Kindermuziekprijs is een oeuvreprijs voor Nederlandse componisten die hun ziel en zaligheid hebben ingezet om de jongste generatie te bereiken met muziek. Buma Cultuur wil hen hiermee jaarlijks eren en een podium geven. 

Buma Samen muziek maken-prijs
De Samen muziek maken-prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt. Hij bestaat uit een beeldje en een budget van 1.500 euro om met een (gerenommeerde) componist/tekstdichter samen een lied te schrijven. Met deze prijs wil Buma Cultuur makers van kindermuziek, componisten, tekstdichters en uitvoerenden inspireren en aanmoedigen te blijven doen wat ze doen.

Vereisten
Alle oorspronkelijk in het Nederlands geschreven kinderliedjes die niet ouder zijn dan twee jaar kunnen meedingen naar de onderscheiding. Ze moeten professioneel zijn uitgebracht.  De genomineerden worden geselecteerd door een onafhankelijke vakjury. 

Lees meer over de criteria en het reglement >>

Winnaars Willem Wilminkprijs: 

Willem Wilmink

Dichter/schrijver Willem Wilmink (1936-2003) zal de geschiedenis ingaan als de oosterling met zijn mooie en eenvoudige taalgebruik, de man die aangrijpend schreef voor grote en kleine mensen en wiens omvangrijke oeuvre zowel heimwee en nostalgie als grote maatschappelijke betrokkenheid ademde. Hoewel hij geruime tijd in Amsterdam studeerde en doceerde was en bleef hij een Tukker, iemand die liefst – letterlijk – dicht bij huis bleef.

Wilmink kwam op voor de zwakken in de samenleving. Zijn gedichten, essays, liedjes en proza leven nog steeds onverminderd voort en hebben aan hedendaagse betekenis niets aan kracht ingeboet. Overijsselaar Willem Wilmink heeft grote betekenis gehad voor de kunst- en taalgeschiedenis van Nederland. 

Als ode aan deze dichter/schrijver vond zowel in 2009 als 2014 een groot meerdaags festival plaats. Tijdens het Festival in 2009 stonden de liedjes van Willem Wilmink centraal. In 2014 bracht het Festival een ode aan de jarenlange samenwerking tussen Willem Wilmink en Harry Bannink. Deze samenwerking resulteerde in zo'n 500 liedjes waarvoor Wilmink de tekst dichtte en Bannink de muziek schreef. Sinds 2010 wordt de Willem Wilminkprijs ter ere van hem uitgereikt.