Jurrian van Dongen wint voor de derde keer de Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied  

Jurrian van Dongen is voor het derde jaar op rij de winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied. Met het lied Je weet dat je wat mist, geschreven voor Het Klokhuis, maakte hij grote indruk op de jury. Maandagavond 15 april kreeg hij de prijs uitgereikt tijdens een feestelijk gala in het Muziekcentrum in Enschede, ter afsluiting van de jaarlijkse Kindermuziekweek.

Download de persmap >> 

Het is maar liefst de derde keer op rij dat Van Dongen de titel op zijn naam mag schrijven. Opnieuw een unicum in de geschiedenis van de Willem Wilminkprijs. Vorig jaar won hij met het nummer Een soort van en het jaar daarvoor met Give me some skin. De Willem Wilminkprijs is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Buma Cultuur. De prijs bestaat uit een geldprijs van 5000 euro en een kunstwerk.

“Het vertelt echt en recht op z’n doel af”
Je weet dat je wat mist, over het thema armoede, wordt gezongen door Jesse Mensah de muziek is van Jan en Keez Groenteman. Zij delen mee in het prijzengeld. “Kraakheldere zinnen en geen mooischrijverij; het vertelt echt en recht op z’n doel af. Het is een lied over je onzeker voelen, als je niet kan meedoen met de rest, aldus de Wilminkprijs-vakjury. “Een lied van een schrijver waar we niet omheen konden en waar we al drie jaar op rij niet meer omheen kunnen. Zouden we dat wel doen, dan weten we dat we iets missen.”

Publieksprijs
De Publieksprijs gaat dit jaar naar Gerson Main, Daan Faber, Diorno ‘Dio' Braaf, Marnix Dorrestein, met het liedPittig, gezongen door Dio. Het is een ‘funky’ lied over de smaak Pittig, waarbij je verrast door zowel de tekst als de muziek.

Zij mogen nu het Kindermuziekweeklied voor volgend jaar schrijven. DURON, de zanger van het Kindermuziekweeklied van dit jaar, reikte de prijs uit. Behalve Van Dongen en de vijf heren was ook Steven Wouterlood genomineerd. Hij schreef het lied Andersom. Dit jaar stuurden bijna 100 componisten, tekstschrijvers en producenten hun lied in. De variatie in stijl, vorm, kwaliteit, tijdsgeest en thematiek was groot. Alle genomineerden zijn maandagavond muzikaal in het zonnetje gezet door Maarten Heijmans.

Buma Kindermuziekprijs 2024
Tijdens de galabijeenkomst in Enschede is ook de Buma Kindermuziekprijs 2024 uitgereikt. De oeuvreprijs gaat dit jaar naar Herman van Veen. De prijs is in het leven geroepen door Buma Cultuur en gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich gedurende een langere periode met ziel en zaligheid heeft ingezet om de jongste generatie te bereiken met muziek. De Buma Kindermuziekprijs benadrukt het belang van muziek voor de allerjongsten.

Herman van Veen, geboren op 14 maart 1945, weet met zijn unieke performance talent, taalgevoel en veelzijdigheid niet alleen in Nederland, maar ook ver buiten de eigen landsgrenzen succes te boeken met zijn kinderrepertoire. Als performer en artiest is hij uitgegroeid tot een succesvolle ambassadeur van de Nederlandse theater-, kleinkunst- en muziekcultuur. Ook voor kinderen.

Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied

De Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur. Met de prijs wordt aandacht gevraagd voor het Nederlandse kinderlied en met name de plaats die het kinderlied inneemt in het jeugdtheater. Tevens willen zij eer bewijzen aan de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink, die aan de basis heeft gestaan van een groot aantal bekende Nederlandse kinderliedjes. 

Download de persmap >>

Geldprijs en kunstwerk
De prijs bestaat uit een kunstwerk, vervaardigd door de kunstenaar Helga Kock am Brink en een geldbedrag van € 5.000,-  (€ 3.000,- voor de tekstschrijver, € 1.000,- voor de componist en  € 1.000,- voor de uitvoerend artiest).  

Publieksprijs
Buma Cultuur ondersteunt de samenwerking tussen de Willem Wilminkprijs en de landelijke Kindermuziekweek. Als afsluiter van de Kindermuziekweek wordt de winnaar van de Willem Wilminkprijs bekendgemaakt. Daarnaast wordt er een publieksprijs uitgereikt. De winnaar van de publieksprijs krijgt de eer om het themalied voor de eerstvolgende Kindermuziekweek te schrijven. 

Buma Kindermuziekprijs (oeuvreprijs)
De Buma Kindermuziekprijs is een oeuvreprijs voor Nederlandse componisten die hun ziel en zaligheid hebben ingezet om de jongste generatie te bereiken met muziek. Buma Cultuur wil hen hiermee jaarlijks eren en een podium geven. 

Buma Samen muziek maken-prijs
De Samen muziek maken-prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt. Hij bestaat uit een beeldje en een budget van 1.500 euro om met een (gerenommeerde) componist/tekstdichter samen een lied te schrijven. Met deze prijs wil Buma Cultuur makers van kindermuziek, componisten, tekstdichters en uitvoerenden inspireren en aanmoedigen te blijven doen wat ze doen.

Vereisten
Alle oorspronkelijk in het Nederlands geschreven kinderliedjes die niet ouder zijn dan twee jaar kunnen meedingen naar de onderscheiding. Ze moeten professioneel zijn uitgebracht.  De genomineerden worden geselecteerd door een onafhankelijke vakjury. 

Lees meer over de criteria en het reglement >>

Winnaars Willem Wilminkprijs: 

Willem Wilmink

Dichter/schrijver Willem Wilmink (1936-2003) zal de geschiedenis ingaan als de oosterling met zijn mooie en eenvoudige taalgebruik, de man die aangrijpend schreef voor grote en kleine mensen en wiens omvangrijke oeuvre zowel heimwee en nostalgie als grote maatschappelijke betrokkenheid ademde. Hoewel hij geruime tijd in Amsterdam studeerde en doceerde was en bleef hij een Tukker, iemand die liefst – letterlijk – dicht bij huis bleef.

Wilmink kwam op voor de zwakken in de samenleving. Zijn gedichten, essays, liedjes en proza leven nog steeds onverminderd voort en hebben aan hedendaagse betekenis niets aan kracht ingeboet. Overijsselaar Willem Wilmink heeft grote betekenis gehad voor de kunst- en taalgeschiedenis van Nederland. 

Als ode aan deze dichter/schrijver vond zowel in 2009 als 2014 een groot meerdaags festival plaats. Tijdens het Festival in 2009 stonden de liedjes van Willem Wilmink centraal. In 2014 bracht het Festival een ode aan de jarenlange samenwerking tussen Willem Wilmink en Harry Bannink. Deze samenwerking resulteerde in zo'n 500 liedjes waarvoor Wilmink de tekst dichtte en Bannink de muziek schreef. Sinds 2010 wordt de Willem Wilminkprijs ter ere van hem uitgereikt.