Doe mee aan de Wijkjury: ‘Weet zeker dat nieuwe leden blij worden verrast’

Na een geslaagd seizoen is de Wijkjury van het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede op zoek naar nieuwe leden. ‘’Het is een perfecte gelegenheid om kennis te maken met tien verschillende voorstellingen en je mag ook nog jouw mening geven. Hoe leuk is dat?’’

De Wijkjury is een groep van tien stadsbewoners die niet of nauwelijks naar het theater gaat. Samen bezoeken zij tien voorstellingen in de maanden september tot juni. Deze voorstellingen worden geselecteerd door het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Er zijn geen kosten verbonden om deel te nemen.

De Wijkjury wordt namens het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede begeleid door Aileen Dietrich. Als ‘roedelchef’ roemt ze de saamhorigheid van de deelnemers: ‘’Het bezoeken van de eerste voorstelling is voor iedereen altijd een beetje onwennig, maar daarna wordt het al snel gezelliger én inhoudelijker’’, zegt Aileen.

Grabbelton

Volgens haar voelen sommige Enschedeërs nog steeds een drempel om naar het theater te gaan, of ze bezoeken een voorstelling van een voor hen bekende artiest of groep. ‘’Terwijl het theater een grote grabbelton is: de ene keer word je blij verrast, de andere keer ontroerd en soms rollen de tranen over de wangen van het lachen of huilen.’’

De keuze aan voorstellingen voor de Wijkjury is volgens Aileen heel uitgekiend met als basis toneelvoorstellingen. ‘’Ik weet zeker dat de nieuwe leden van de Wijkjury blij worden verrast.’’

Moeite waard

Dat beaamt ook Ellen Holt. Zij maakt dit seizoen deel uit van de Wijkjury. ‘’Ik had nooit gedacht dat ik zo kon genieten van een dansvoorstelling’’, aldus de preventieassistente. Ze raadt iedereen dan ook aan vaker het theater te bezoeken. ‘’Het is echt een leuke avond uit. Het is zeker de moeite waard om eens een voorstelling te bezoeken die je in eerste instantie misschien niet aanspreekt.’’ Ellen is van plan om na het Wijkjurytraject vaker naar het theater te gaan. ‘’De eerste voorstelling is al geboekt.’’

Het blijft voor Wijkjuryleden niet bij het bezoeken van een voorstelling. Aileen: ‘’Na afloop gaat de jury in gesprek met de maker, regisseur en/of acteur van het gezelschap. Tijdens dit gesprek ga je dieper in op de voorstelling en kom je meer te weten over de voorstelling. Dit nagesprek duurt gemiddeld een half uurtje.’’

Analyseren

Vier keer per seizoen komt de Wijkjury bijeen tijdens een dramaturgische bijeenkomst. ‘’Onder leiding van een dramaturg ga je de voorstellingen analyseren op basis van een aantal vragen. Wat heb je gezien? Wat was de kleur van het licht? Wat was de thematiek? Wie was de hoofdpersoon?’’

Aan het eind van elke bijeenkomst geven de leden de voorstellingen een cijfer. Op de laatste dramaturgische bijeenkomst komt de gezamenlijke favoriet naar voren: de keuze van de Wijkjury.
Wie het leuk lijkt om deel te nemen aan de Wijkjury kan vóór maandag 9 oktober een e-mail sturen naar Aileen Dietrich: wijkjury@wilminktheater.nl. Vermeld je naam, leeftijd, adres, telefoonnummer en schrijf een korte motivatie.

Kijk voor meer informatie en lees de verhalen van vorige Wijkjuryleden op de website wilminktheater.nl/wijkjury.

Aileen: ‘’Ken je iemand die volgens jou een goed jurylid is? Stuur deze oproep dan zeker door!’’

Initiatief Adelheid Roosen

De Wijkjury is een initiatief van schrijfster en actrice Adelheid Roosen. Aileen: ‘’Ze wilde laten zien hoe mooi theater is. Met het opzetten van de jury wilde ze ook bezoekers trekken die normaal nooit of nauwelijks naar voorstellingen gaan.’’

De Wijkjury (inmiddels onderdeel van Female Economy) is een landelijke beweging met meer dan tien jury’s door het hele land zoals Utrecht, Deventer, Breda en natuurlijk Enschede.

De Wijkjury 2021 / 2022
Peter van Lange
Over Het Wonderbaarlijke voorval met de Hond in de nacht: “Dit smaakt naar meer, ik ga vaker naar het theater na afloop van deze serie.”
Stefanie Schovers
Over Freedom van Club Guy & Roni: “Toen we na afloop met elkaar in gesprek waren werd ik me ervan bewust dat je iets niet per se mooi hoeft te vinden terwijl het je wél raakt. Dat kwam heel goed over.”
Dirk van der Veen
Hij was blij dat hij weer naar het Wilminktheater kon. Want Dirk van der Veen is de serie voorstellingen in het kader van het project ‘WijkJury’ gaan waarderen. “Het was de eerste dag na de lockdown: het was drukker in de stad en in het theater. Nog wel wat onwennig, zo dicht op elkaar.”
Marijke Wessels
Marijke Wessels: ''Durf je mening te laten horen en gebruik ogen, oren en gevoel.’’
Niëva Bijlstra-Espina
Voor Niëva was het theater onbekend terrein. “Maar dat wilde ik graag eens verkennen. Ik dacht: dit is mijn kans!”
Sarah Schiffel
Soms hakt een voorstelling er heftig in bij de WijkJury. De oproep voor het project WijkJury was een prachtige kans om eens in het brede theateraanbod te duiken, vond Sarah Schiffel. “Bovendien ga je na afloop van de voorstellingen in gesprek met de makers.” Kortom, Sarah meldde zich aan en daar heeft ze absoluut geen spijt van gehad.
Thelma Habing
Thelma Habing's motivatie om deel te nemen aan de WijkJury is helder: “Ik wil nog veel zien en horen, ik wil op mijn leeftijd nog graag meedraaien in de maatschappij.”
Tineke van Goor
Beatrice Ungerer
Wietze Westerhof
Wietze Westerhof kwam wel eens in het theater, voor een cabaretvoorstelling of een muzikaal optreden. Maar nooit voor toneel. En daar krijgt hij de laatste tijd aardig wat van mee, als lid van de WijkJury. Wietze meldde zich aan om nieuwe mensen te ontmoeten. “Maar ook om eens vaker naar het theater te kunnen.”