Ellen van Bennekom

Unbeschreiblich Weiblich

Saskia Noort, Stella Bergsma e.a.
Als je de zaal verlaat voel je je geïnspireerd, vol zusterliefde en natuurlijk...onbeschrijfelijk vrouwelijk!
zo 3 dec 2023 14:30
zo 3 dec 2023
14:30
  • zo 3 dec 2023
    14:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Huilen, lachen en ademstokkende herkenning met Saskia Noort en Stella Bergsma

Wat is een vrouw eigenlijk? Is ze haar maatschappelijke positie? Haar lichaam? Haar relaties of uiterlijk? Is dit alles met een pen te beschrijven? Saskia Noort en Stella Bergsma wagen zich eraan. Dat doen ze op zondagmiddag 3 december in de Pay. Zaal van het Wilminktheater.

Samen met hun eigen band Flaming Vulva's en een divers leger aan schrijfsters beschrijven en bezingen ze alles wat ze meemaken en wat hen opwindt of irriteert. Kortom: hoe is het om vrouw te zijn deze tijd? Dat gaat van daten tot bodyshamen, van abortus tot ouderschap en van politiek tot romantiek.

Verwacht te huilen, te lachen en ademstokkende herkenning. Als je de zaal verlaat voel je je geïnspireerd, vol zusterliefde en natuurlijk...onbeschrijfelijk vrouwelijk!

Pers
De eerste reacties op Unbeschreiblich Weiblich zijn positief. Met extra lof voor de Flaming Vulva's. 'De uitgangsvraag, wat het betekent om vrouw te zijn, is verre van origineel, maar de uitwerking verrast op vele fronten', aldus Theaterkrant. 'Nee, manvriendelijk is deze voorstelling verre van en nieuwe inzichten brengen deze batterij powerhouses niet. Wel echoën de liedjes lang na en zijn vooral de Flaming Vulva’s een genot om naar te luisteren'.

En I love theater.nl meent: 'De voorstelling is vernieuwend theater, educatief en drukt je met de neus op de feiten. De voorstelling wordt naar een hoger niveau gebracht door de drie meiden van de Flaming Vulva’s. Hun muziek is aanstekelijk, zingen prachtige maar ook zeker gewaagde nummers, nummers die perfect passen bij de verhalen in de voorstelling'.

Wie is Saskia Noort?
Saskia Noort is schrijfster en columniste. Van haar boeken werden ruim 3 miljoen exemplaren verkocht. Haar werk werd in vijftien talen vertaald en werd bewerkt voor televisie, film en theater waaronder Terug naar de Kust, De Verbouwing, Nieuwe Buren, Stromboli en De Eetclub.
In haar carrière heeft zij meerdere prijzen mogen ontvangen, waaronder de GNM Meesterprijs voor haar gehele oeuvre (2013) en twee nominaties voor De Gouden Strop voor Terug naar de Kust en De Eetclub. Voor haar inzet voor vrouwenemancipatie en het laten lezen van miljoenen mensen ontving zij een koninklijke onderscheiding en is zij nu officier in de orde van Oranje Nassau. In juni verscheen haar nieuwe boek De Nazaten, het langverwachte vervolg op De Eetclub en Debet.

Wie is Stella Bergsma?
Stella Bergsma is schrijver, opiniemaker en frontvrouw van de band EinsteinBarbie. In maart 2016 verschijnt Bergsma's debuutroman Pussy Album, een spraakmakend boek, dat haar in een klap op de kaart zet in literair Nederland. In 2020 verschijnt Nouveau Fuck, een manifest voor dwarsdenkers, waarin de gevaarlijkste schrijfster van Nederland je laat kennismaken met de onverschrokken vrouw.
Stella is de bedenkster van de term 'sletvrees', genomineerd voor woord van het jaar 2013 en in 2014 opgenomen in de Van Dale. Als uitgesproken feminist is zij niet bang om haar mond op te doen en de discussie over dit onderwerp aan te gaan.
In april verscheen haar gedichtenbundel Meesterwerk voor de prullenbak.

Hoe is het nou om een vrouw te zijn in de wereld van nu?

Credits

-Met: Saskia Noort, Stella Bergsma, wisselende gastschrijvers en de band Flaming Vulva's
-Regie: Wimie Wilhelm

Wie zijn de Flaming Vulvas?
Geen voorstelling zonder muziek. De huisband Flaming Vulvas brengt de beste en mooiste nummers die naadloos passen bij alle onderwerpen die in Unbeschreiblich Weiblich voorbij komen. De band bestaat uit Julia Schellekens, Louisa Brunhoso en Judith Rijsenbrij.

Julia Schellekens (bekend onder haar artiestennaam Juliet) sloot deze zomer het SBS6 programma De Oranjezomer elke week muzikaal af met een muzikale column. Met haar authentieke stem en scherpe teksten staat Juliet voor een herkenbaar geluid binnen de Nederlandstalige luisterpop. Ze zingt over klein zeer en grote gedachten. Haar wekelijkse komische 30 secondenliedjes, die ze opneemt vanachter haar piano, vergaarden miljoenen views op sociale media, en maakten haar bekend bij een groter publiek.

Louisa Brunhoso is vocaliste en performer. Ze is een bekend gezicht in het Nederlandse popcircuit. De laatste jaren tourde ze het land door als backing vocalist met artiesten als Julia Zahra, Linde Schöne, IGOR en REINDIER. Op het podium is ze als een vis in het water met haar kenmerkende soulvolle stem en aanstekelijke energieke performance.

Judith Rijsenbrij is toetsenist, zangeres en producer en maakt expressieve, Nederlandstalige elektronische pop onder artiestennaam Puntjudith. Ze speelt met de grenzen tussen muziek, dans, film en fashion en bouwt zo visuele werelden rondom haar muziek heen. Ze toerde mee met Popronde (2021) als OOR-Talent en haar film Lawines (2022) ging in première op het Nederlands Filmfestival en draaide onder meer tijdens Amsterdam Dance Event en Fashionclash.