Jean Baptiste Millot

Bach & Bloch

Amsterdam Sinfonietta & Steven Isserlis
Engelse topcellist Steven Isserlis met één van de beste strijkorkesten ter wereld, Amsterdam Sinfonietta - Vier ⭐⭐⭐⭐ sterren van de Volkskrant
za 21 okt 2023 20:00
za 21 okt 2023
20:00
  • za 21 okt 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Steven Isserlis schittert met Amsterdam Sinfonietta in het energieke en dansende celloconcert van Carl Philipp Emanuel Bach

De Britse topcellist Steven Isserlis samen met Amsterdam Sinfonietta, één van de beste strijkorkesten ter wereld. Die combinatie moet zaterdag 21 oktober garant staan voor hemelse klanken in het Muziekcentrum in Enschede. Zeker met muziek van Bach & Bloch op de lessenaar. Maar er is nog veel meer.

Isserlis schittert met Amsterdam Sinfonietta in het energieke en dansende celloconcert van (zoon) Carl Philipp Emanuel Bach en Ernest Blochs From Jewish Life. De smeekbede Prayer, een van de delen hieruit, is volgens de cellist een van de mooiste stukken ooit voor cello geschreven.

In de in de vijfde eeuw gebouwde basiliek Santa Sabina in Rome werd Andrew Norman getroffen door het adembenemende ochtendlicht door de lichtkoepels van doorschijnend steen dat de marmeren en mozaïeken oppervlakken oplichtte. Hier ontstond het spannende en populaire Sabina, dat de componist speciaal bewerkt voor Amsterdam Sinfonietta.

Met de Kammersinfonie schreef Arenski een monument voor zijn gestorven vriend en leraar Tsjaikovski. Een in en in Russisch werk dat geen luisteraar onberoerd laat. 

Jubelend
De pers is jubelend over Bach & Bloch, en dan met name over het spel van Isserlis. 'Isserlis betovert het publiek', schrijft de recensent van de Volkskrant, die niet minder dan vier ⭐⭐⭐⭐ sterren uitdeelt voor de voorstelling. Het Parool heeft het over 'de volmaakte strijkarm van Isserlis', 'als een balletdanser zo sierlijk'.

'De virtuositeit van Isserlis is adembenemend, maar nooit een doel op zich'

Opus Klassiek
Marco Borggreve

Credits

Amsterdam Sinfonietta : 
-Candida Thompson, leiding & viool  
-Steven Isserlis, cello 

Programma

- Andrew Norman - Sabina, versie voor strijkorkest (Nederlandse première)  
- Pietro Locatelli - Concerto grosso Il Pianto d’Arianna   
- Carl Philipp Emanuel Bach - Celloconcert in A
- Ernest Bloch - From Jewish Life voor cello en strijkers  
- Anton Arenski - Kammersinfonie, op. 35a