William Hagen / Tyler Rye

Philip Glass in India

Amsterdam Sinfonietta
Vioolconcert The American Four Seasons wordt vermengd met Indiase raga's tot unieke concertervaring
za 25 mei 2024 20:00
za 25 mei 2024
20:00
  • za 25 mei 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Philip Glass laat zich al sinds de jaren '60 inspireren door Indiase muziek dat zelfs terug te horen is in het werk van Radiohead gitarist Jonny Greenwood.

Amsterdam Sinfonietta en violist William Hagen nemen het tweede vioolconcert van Philip Glass mee naar India: de vier seizoenen van Glass worden verweven met traditionele Indiase raga’s. Ook Water van Jonny Greenwood bevat sporen van Indiase muziek. Zaterdag 25 mei 2024 in het Muziekcentrum.

Minimal music-componist Philip Glass schreef zijn tweede vioolconcert The American Four Seasons als gezel van Vivaldi's beroemde De vier jaargetijden.

Al in de jaren zestig van de vorige eeuw raakte Glass gefascineerd door Indiase muziek. In de Indiase raga's hebben de seizoenen hun specifieke improvisaties. Deze raga’s met traditionele zang en instrumenten worden in dit concert door de seizoenen van Glass heen geweven.

De Amerikaanse violist William Hagen, in 2015 derde prijswinnaar van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel, debuteert bij Amsterdam Sinfonietta in het Tweede vioolconcert ‘The American Four Seasons’ van Philip Glass. Voor dit vioolconcert liet Glass zich inspireren door Vivaldi’s Vier jaargetijden, daarnaast is zijn muziek sterk beïnvloed door de repetitieve structuur van traditionele Indiase muziek.

Jonny Greenwood, bekend als gitarist van Radiohead, liet zich eveneens door Indiase muziek inspireren voor zijn stuk Water. Dit werk wordt omlijst door Indiase raga’s gezongen door de Nederlands-Indiase zangeres Madhu Lalbahadoersing, die de verschillende seizoenen van het jaar verbeelden.

Daniel Bard is gastconcertmeester tijdens deze tournee.

'Waar Vivaldi zijn De Vier Jaargetijden vergezeld deed gaan van verklarende gedichten, laat Glass de luisteraar vrij in zijn of haar associaties'

Muziekweb.nl

Credits

Amsterdam Sinfonietta

Daniel Bard, leiding & viool
William Hagen, viool
Madhu Lalbahadoersing, zang & tanpura
Ruven Ruppik, tabla & percussie
Rohini Sahajpal, sitar

Programma

Traditional • Sarasvati vandana – Nsihdin Namo Ganpati
Greenwood • Water
Glass • Opening; uit Glassworks
Traditional • Shree Ram Stuti – Kuhu Kuhu Bole Koyaliya
Glass • Vioolconcert nr. 2 ‘The American Four Seasons’