Simon van Boxtel

Sjostakovitsj' Negende Symfonie

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Franse dirigent Pascal Rophé dirigeert een van de meest humoristische en ironische muziekstukken ooit
vr 3 nov 2023 20:00
vr 3 nov 2023
20:00
  • vr 3 nov 2023
    20:00
    INCL. GARDEROBE, KOFFIE/THEE VOORAF EN (PAUZE)DRANKJE
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Thomas Beijer, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2022, speelt het Derde Pianoconcert van Beethoven

Het is één van de meest humoristische en ironische muziekstukken ooit geschreven, de Negende symfonie van Sjostakovitsj. Phion brengt dit werk vrijdag 3 november in het Muziekcentrum Enschede onder leiding van de Franse dirigent Pascal Rophé.

Rophé leidt het orkest in de Negende symfonie van Sjostakovitsj. Dit lichtvoetige en ironische werk werd in 1945 gecomponeerd als een reactie op de overwinning van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. Het is een viering van vreugde en optimisme, maar ook een satirische commentaar op het Sovjetregime.

De symfonie breekt met de verwachtingen van een grootschalig en heroïsch werk en in plaats daarvan speelt Sjostakovitsj met conventies en combineert hij verschillende muzikale stijlen. Het werk bevat marsen, dansen en volksmuziek, wat resulteert in een levendige en energieke symfonie.

De Negende Symfonie was controversieel omdat het niet voldeed aan de verwachtingen van de Sovjetautoriteiten. Het stuk kan worden gezien als een muzikale reactie op de tijd en de maatschappelijke context, met een mix van ironie, humor en uitbundigheid.

Na de opening van het concert met de Freischütz ouverture van Von Weber is pianist Thomas Beijer aan het woord. Hij is niet zomaar een pianist. De jury die hem in 2022 de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs toekende, noemde hem een ‘uomo universale’ die speelt, componeert, tekent en schrijft.

Hij speelt het Derde Pianoconcert van Beethoven. Voor Beijer een componist waar hij in de loop der jaren een dierbare bewondering voor heeft ontwikkeld. "Beethoven ervaar ik als mensenwerk, niet meer als een heilig brok graniet."

En dat is precies waar dit pianoconcert om vraagt. Serieus in zijn mineur toonsoort, maar briljant in virtuositeit en robuust in zeggingskracht toont het overtuigend de mens Beethoven.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

'Thomas Beijer is pianist, componist, schrijver, tekenaar en ontsnapte naar eigen zeggen in 2011 aan een zes meter lange zoutwaterkrokodil in Australië'

de Volkskrant

Credits

- Pascal Rophé: dirigent

- Thomas Beijer: piano

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

Programma

- Von Weber - Freischütz ouverture

- Beethoven - Pianoconcert nr. 3 (Pianoconcert nr. 3 op. 37 in c)

- Sjostakovitsj - Symfonie nr. 8 (Symfonie nr. 8 op. 65 in c)