Piek

De Smeekbede

Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout e.a.
Zoektocht naar Surinaams verleden na vondst bijzondere brief uit 1795
zo 5 nov 2023 15:30
zo 5 nov 2023
15:30
  • zo 5 nov 2023
    15:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Ga tweehonderd jaar later terug naar bijzondere gevonden brief

In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden. In De Smeekbede duiken we op zondag 5 november in de Pay. Zaal van het Wilminktheater in de geschiedenis van deze opmerkelijke brief.  

De briefschrijfster is Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Zij strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren en aldaar de meester wordt van Dédé. 

De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. Het is de tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.

Deze voorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen gaat over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.

De Nederlands-Surinaamse Maarten van Hinte, die eerder onder meer schreef aan de voorstellingen Woiski vs. Woiski en de Gliphoeve, bewerkte het verhaal van Lianne Damen voor toneel. De regie is in handen van Olivier Diepenhorst, die eerder verscheidene voorstellingen regisseerde over de koloniale geschiedenis. De rollen worden onder meer gespeeld door Dionne Verwey en Krisjan Schellingerhout.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan deze voorstelling wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

Interview met schrijver Maarten van Hinte
Lees HIER een interview schrijver Maarten van Hinte: ''Over deze geschiedenis wordt heel vaak óf zwart-wit gesproken, óf hij wordt genegeerd. Maar deze geschiedenis is van ons allemaal en verbindt ons allemaal.” 

 

Boek een inleiding
Voorafgaand aan deze voorstelling wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

'Lianne Damen geeft erkenning aan de doortastendheid van tot slaafgemaakten'

Emma Lesuis over schrijfster boek De Smeekbede

Credits

Naar het boek van Lianne Damen
-Met: Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout, Francesca Pichel en Rohiet Tjon Poen Gie
-Bewerking: Maarten van Hinte
-Regie: Olivier Diepenhorst
-Componist: CARISTA

‘De Smeekbede aangrijpende historische roman’
De voorstelling De Smeekbede is gemaakt naar het boek van Lianne Damen, dat in 2020 verscheen. De Smeekbede is een met veel verbeeldingskracht geschreven, aangrijpende historische roman. Schrijver en documentairemaker Emma Lesuis schreef de prachtige recensie over het boek: ‘’Damen geeft erkenning aan de doortastendheid van tot slaafgemaakten, in plaats van hen af te beelden als de onwillige slachtoffers die zij zo vaak zijn in de geschiedschrijving.’’