Het Detectiveparadijs

Hans Aarsman
Heeft hij zelfs een cold case voor ons in petto
do 25 apr 2024 20:30
do 25 apr 2024
20:30
  • do 25 apr 2024
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Heeft hij zelfs een cold case voor ons in petto

Het Detectiveparadijs van Hans Aarsman is op donderdag 25 april in De Kleine Willem een theaterspecial over hoe je van waarneming naar theorie gaat, en weer terug. Uit een waarneming een theorie afleiden is volgens Aarsman niet voorbehouden aan wetenschappers en detectives. ‘’Iedereen doet het de hele dag, zonder erbij stil te staan."

Het zou volgens Aarsman geen kwaad kunnen dat proces eens onder de loep te nemen. ‘’Je zult zien: eenmaal bewust hoe je van waarneming naar theorie gaat, wordt het leven er vrolijker op. Minder zorgen, minder poeha, betere ideeën, betere beslissingen.’’

Je kunt de autosleutels niet vinden. Dat is een waarneming. Je lief heeft de auto mee. Is een theorie. Dus moet de auto niet meer in de straat staan. Zo check je de theorie. Daar gaat het over bij Hans Aarsman. Over waarneming en theorie. En over verband zien tussen die twee. Dat maakt het leven leuker. In Het Detectiveparadijs leert hij ons kijken. Zoals hij altijd doet. Maar hij voegt er een detectivedimensie aan toe. Aan de hand van actuele nieuwsfoto’s duikt hij met ons de scherpte-diepte in. Laat hij ons de valkuilen zien. Neemt hij het proces onder de loep. Heeft hij zelfs een cold case voor ons in petto. En laat hij ons waarlijk waarnemen. Althans, in theorie. De enige manier om dat te checken, is naar ons theater komen.

'Eenmaal bewust hoe je van waarneming naar theorie gaat, wordt het leven er vrolijker op'

Hans Aarsman

Wie is Hans Aarsman?
Hans Aarsmans (1951) bezigheden laten zich het beste omschrijven als veldwerk. In diverse theaters in Nederland staat hij in 2019 met zijn vierde onemanshow over zijn veldwerk: Dokter Aarsman. Zijn fotografische werk is diverse keren te zien geweest in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij schreef diverse theaterstukken, waaronder een monoloog met Garry Winogrand in de hoofdrol. Elke donderdag in de Volkskrant staat de Aarsman Collectie, waarin hij als een detective met een loep boven foto’s hangt.