Anne van Zantwijk

Minnares

Mylou Frencken
Openhartig onderzoekt de zingende barvrouw van de televisiequiz Met het Mes op Tafel de kunst van het beminnen
vr 9 feb 2024 20:30
vr 9 feb 2024
20:30
  • vr 9 feb 2024
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

'Minnaressen van nu worden gezien als vrouwen voor wie de liefde vaak bestaat uit lust en lijden'

Een goede minnares: zangeres en cabaretière Mylou Frencken wil het graag zijn. Op háár voorwaarden en op háár manier. Welke voorwaarden en welke manier? Dat vertelt ze op vrijdag 9 februari in De Kleine Willem tijdens de voorstelling Minnares.

‘’Vroeger was een minnares een vrouw met macht, aanzien, glamour en een paleisje. Maar waar was de liefde? Minnaressen van nu worden gezien als vrouwen voor wie de liefde vaak bestaat uit lust en lijden. Ze smachten en wachten op hun moment, dat zelden komt’’, zo laat Mylou weten. Maar een minnares, vindt Mylou, is zoveel méér.

In deze voorstelling gaat zij op zoek naar haar ware betekenis. ‘’Vrouwen emanciperen en feminiseren zich een slag in de rondte, terwijl ze intussen tegemoet blijven komen aan mannelijke fantasieën over verleidsters en femmes fatales. Voor mij is een minnares iemand die liefheeft vanuit een eigen behoefte, met vrouwelijke kracht, finesse en speelsheid. Wie wil nou geen goede minnares zijn?’’

Van haar persoonlijke valkuilen en struikelingen in de liefde maakt Mylou geen geheim in Minnares. Openhartig onderzoekt ze de kunst van het beminnen, waarbij zij inspiratie, lering en vermaak put uit grote en tragische minnaressen als Madame de Pompadour, Marilyn Monroe, Mata Hari en Monica Lewinsky. Én de vrouw die er met haar eigen man vandoor dreigde te gaan.

De liedjes van Mylou Frencken (ook bekend als zingende barvrouw in de tv-quiz Met het Mes op Tafel en werden verschillende keren genomineerd voor de prestigieuze Annie M.G. Schmidt-prijs.

Pers vindt Minnares prachtig
De pers heeft volop genoten. De Theaterkrant: ‘’Mylou neemt ons mild spottend en zachtaardig mee naar de verre uithoeken van het beminnen. Daar waar dat gevaarlijk wordt omdat het fatsoen heeft bepaald dat zoiets ‘buiten het boekje’ is’’, aldus de recensent, die verder schrijft: ‘’Mylou behoort al vele jaren tot het begaafde groepje liedschrijvers in de cabaret- en kleinkunstwereld. Haar liedjes zijn vaak verhaaltjes op zich. In elk programma van haar zitten er wel die je in je ziel raken. Aan het slot van Minnares zit een paar van die juweeltjes.’’

'Een groot en eigenzinnig tekstdichteres'

Mike Boddé

Wie is Mylou Frencken?
In de Nederlandse kleinkunst- en theaterwereld neemt Mylou Frencken al jaren een geheel eigen plaats in. Ze zingt, schrijft en acteert. Ze werkt solo en in samenwerking met tal van andere artiesten. Ze kan ontroeren en confronteren. Ze houdt meer van kleine observaties dan van grote woorden, en meer van intimiteit dan van verre oorden. Haar grootste talent is het betere Nederlandse lied. Daarnaast doet ze frequent presentatiewerk, publiceert ze columns en boeken en is ze de zingende barvrouw in de televisiequiz Met het Mes op Tafel.