Theatercollege over Europa – En Oekraïne en Gaza in het bijzonder

Geert Mak
Schrijver en historicus vraagt zich af: waar ging het mis met Europa?
za 24 feb 2024 20:00
za 24 feb 2024
20:00
  • za 24 feb 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Geert Mak verbindt de grote lijn van de geschiedenis van Europa met de leefwereld van iedereen

Geert Mak praat in een speciaal theatercollege over Europa en vooral over de oorlog in Oekraïne en het Israëlisch-Palestijns conflict. Volgens Mak is dit een bepalend moment in de Europese geschiedenis. De schrijver en historicus geeft zijn college op zaterdag 24 februari in het Muziekcentrum Enschede.

Het Europese veiligheidssysteem staat volgens Mak op losse schroeven. ‘’Rusland wordt bestookt met sancties, de NAVO staat op scherp, Oekraïne wordt overspoeld met westerse wapens, Duitsland steekt alle energie in het opbouwen van een effectieve krijgsmacht en ook in andere Europese landen schieten de defensiebudgetten omhoog’’, stelt Mak.

Het lijkt volgens Mak op een perfect storm: ‘’Een ingrijpende crisis rond onze defensie, een vluchtelingencrisis, een ernstige energiecrisis, klimaatcrisis, economische crisis en een ingrijpende voedselcrisis.’’ Mak vraagt zich openlijk af: ''Waar ging het mis met Europa?''

Het theatercollege gaat ook over het verleden en wat het verleden met ons doet. Het gaat over verscheurdheid en onwetendheid, over historie en angst, over armoede en hoop, over alles wat ons nieuwe Europa scheidt en bindt. Mak probeert in dit college de grote lijn van de geschiedenis van Europa te verbinden met de leefwereld van iedereen.

Na afloop van het theatercollege vindt een meet & greet met Mak plaats.

'Waar ging het mis met Europa?'

Schrijver en historicus Geert Mak

Wie is Geert Mak?
Geert Mak (1946), is journalist en een van de meest gelauwerde non-fictieschrijvers van Nederland. Bij een breed publiek werd hij bekend met het boek Hoe God verdween uit Jorwerd. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig landen. Mak ontving talloze prijzen, zowel in Nederland als in het buitenland, waaronder de Henriëtte Roland Holstprijs, de NS Publieksprijs, de Leipziger Buchpreis, de Gouden Ganzenveer, de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de prijs voor het beste politieke boek in Duitsland van de Friedrich Ebert Stichting. Ook werd hij meermaals tot Historicus van het jaar verkozen.