Sjostakovitsj’ Achtste strijkkwartet

Nederlands Blazers Ensemble
Ode aan Achtste strijkkwartet: een van de markantste strijkkwartetten ooit
wo 31 jan 2024 20:00
wo 31 jan 2024
20:00
  • wo 31 jan 2024
    20:00
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

‘Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het fascisme en de oorlog'

Artistiek leider Bart Schneemann van het Nederlands Blazers Ensemble vertelt op woensdag 31 januari in de Grote Kerk over een van zijn grote passies: Sjostakovitsj’ Achtste strijkkwartet. Wat is het verhaal achter de noten? Waarom behoort deze muziek, ter nagedachtenis van de slachtoffers van fascisme en oorlog, tot z’n meest favoriete werken? De Russische cultuur in grootse vorm: verwarring, passie, emotie en diepgang…

Het Achtste strijkkwartet geldt als onbetwist meesterwerk. Achter de vurige noten gaat een hoogst persoonlijke compositie schuil. Het is muziek waarmee Sjostakovitsj al zijn hoop en wanhoop tot klinken bracht.

De vijftien strijkkwartetten van Sjostakovitsj vormen een intiem dagboek. Zijn persoonlijkste ontboezemingen en levenstwijfels kon de Russische meester kwijt in het strijkkwartet.

Centraal in deze imposante cyclus staat het Achtste strijkkwartet uit 1960. Het kwartet kreeg als opdracht mee: ‘Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het fascisme en de oorlog’. Tijdens een bezoek aan het platgebombardeerde Dresden raakte Sjostakovitsj diep onder de indruk.

In zijn Achtste strijkkwartet hoor je pijn en vertwijfeling. Bovendien heeft het werk een sterke persoonlijke tint. Thema’s uit eerdere composities duiken op, en het DSCH-notenmotief keert herhaaldelijk terug. Bittere ironie, barbaarse schoonheid en stille hoop houden elkaar perfect in evenwicht.

Het Nederlands Blazers Ensemble en Bart Schneemann brengen een ode aan een van de markantste strijkkwartetten ooit geschreven.

Het Achtste strijkkwartet geldt als onbetwist meesterwerk