'Sjostakovitsj’ Achtste strijkkwartet
-
wo 31 jan 202420:00De Grote Kerk, EnschedeOp de Oude Markt
Geen rang (volloop) Normaal tarief € 24,50 Jeugd Jongeren € 17,50
Artistiek leider Bart Schneemann van het Nederlands Blazers Ensemble vertelt op woensdag 31 januari in de Grote Kerk over een van zijn grote passies: Sjostakovitsj’ Achtste strijkkwartet. Wat is het verhaal achter de noten? Waarom behoort deze muziek, ter nagedachtenis van de slachtoffers van fascisme en oorlog, tot z’n meest favoriete werken? De Russische cultuur in grootse vorm: verwarring, passie, emotie en diepgang…
Het Achtste strijkkwartet geldt als onbetwist meesterwerk. Achter de vurige noten gaat een hoogst persoonlijke compositie schuil. Het is muziek waarmee Sjostakovitsj al zijn hoop en wanhoop tot klinken bracht.
De vijftien strijkkwartetten van Sjostakovitsj vormen een intiem dagboek. Zijn persoonlijkste ontboezemingen en levenstwijfels kon de Russische meester kwijt in het strijkkwartet.
Centraal in deze imposante cyclus staat het Achtste strijkkwartet uit 1960. Het kwartet kreeg als opdracht mee: ‘Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het fascisme en de oorlog’. Tijdens een bezoek aan het platgebombardeerde Dresden raakte Sjostakovitsj diep onder de indruk.
In zijn Achtste strijkkwartet hoor je pijn en vertwijfeling. Bovendien heeft het werk een sterke persoonlijke tint. Thema’s uit eerdere composities duiken op, en het DSCH-notenmotief keert herhaaldelijk terug. Bittere ironie, barbaarse schoonheid en stille hoop houden elkaar perfect in evenwicht.
Het Nederlands Blazers Ensemble en Bart Schneemann brengen een ode aan een van de markantste strijkkwartetten ooit geschreven.
Het Achtste strijkkwartet geldt als onbetwist meesterwerk
Credits