Maurice Lammerts van Bueren

Nederlands Studenten Orkest 2024

Nederlands Studenten Orkest
Jong muzikaal talent brengt onder meer prachtige Vijfde van Mahler in Muziekcentrum Enschede
wo 21 feb 2024 20:00
wo 21 feb 2024
20:00
  • wo 21 feb 2024
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Vijfde symfonie is een liefdesbrief op muziek van Gustav Mahler aan zijn geliefde Alma

Het Nederlands Studenten Orkest staat ook dit jaar weer op de planken in het Muziekcentrum in Enschede. Op woensdag 21 februari brengen de jonge talenten onder leiding van Frans-Aert Burghgraef onder meer de prachtige Vijfde symfonie van Mahler en een nieuwe compositie van Silvia Lanao. Soliste is sopraan Lilian Farahani.

Het Nederlands Studenten Orkest is een landelijk projectorkest vol ambitieuze jonge studenten, die zich naast hun studie op hoog niveau bezighouden met klassieke muziek. Elk jaar geeft het NSO in februari concerten door heel Nederland.

De Spaanse componiste Silvia Lanao schreef in opdracht van het NSO Ein Glück ohne Ruh, dat voor de pauze ten gehore wordt gebracht. De Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani zingt, begeleid door de studenten. Ook zal ze enkele liederen van Alma Mahler laten horen.

Die Alma Mahler (geboren Schindler) was ook de muze voor de Vijfde symfonie van Mahler, die het orkest na de pauze uitvoert. Want componist Gustav Mahler was tot over zijn oren verliefd op de veel jongere Alma toen hij in 1901 zijn vijfde symfonie op papier zette. Met name het vierde deel, het Adagietto, is wereldberoemd, niet in de laatste plaats door de film Dood in Venetië.

Laat je horen
Het thema van het concert is Laat je horen!, een aansporing om je uit te spreken, dat jouw geluid gehoord mag worden. Dat kan met woorden, maar ook met muziek. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo hebben vrouwen binnen de klassieke muziek steevast een achtergestelde positie gehad.

Alma Schindler was een muzikale, ambitieuze, jonge vrouw die zich al jong afvroeg waarom vrouwen niets hadden gepresteerd in de muziek. Zij zou daar verandering in brengen. Maar toen Gustav Mahler om haar hand vroeg, verbood hij haar nog te componeren. Ze stemde in en stopte haar muzikale carrière. 

 

'Een symfonie moet zijn als de wereld. Zij moet alles omvatten'

Gustav Mahler

Credits

Nederlands Studenten Orkest:
Dirigent: Frans-Aert Burghgraef
Opdrachtcomponist: Sílvia Lanao
Solist: Lilian Farahani (sopraan)

Programma

- Sílvia Lanao - Ein Glück ohne Ruh
- pauze - 
- G. Mahler - Symfonie No. 5