Het Stiftfestival

Het hoogtepunt is het spectaculaire en diep emotionele celloconcert Azul uit 2006 van Osvaldo Golijov, gespeeld door de getalenteerde Maja Bogdanoviç, terwijl Golijov zelf aanwezig is.

De samenwerking tussen Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en het Stiftfestival leidt tot een prachtig resultaat: Een nieuwe editie van het Stiftfestival, met een divers programma. Dit jaar zijn er vijf concerten van het Stiftfestival die plaatsvinden in Enschede.

Deze twintigste editie van het Stiftfestival belooft een speciale editie te worden.

‘’Nog nooit in de geschiedenis van het Stiftfestival hebben we zo’n aansprekend en divers programma gepresenteerd. Het is toegankelijk én vernieuwend, doorspekt met invloeden uit andere culturen.’’ De woorden van artistiek leider Daniel Rowland van het Stiftfestival zijn duidelijk.

Dit jaar zijn er vijf concerten van het Stiftfestival die plaatsvinden in Enschede.

- Woensdag 21 augustus: Golijov's Ever Yours en Beethovens Negende
- Vrijdag 23 augustus: Young Artists Showcase
- Vrijdag 23 augustus: Dreams & Prayers: PHION in het 20e Stiftfestival
- Vrijdag 23 augustus: Stift Jam
- Zaterdag 24 augustus: Crècheconcert (0-3 jaar)

Golijov's Ever Yours en Beethovens Negende

Ontdek de essentie van vrijheid en broederschap in de twee meesterwerken die centraal staan tijdens het twintigste Stiftfestival: Osvaldo Golijov's Ever Yours en Vladimir Mendelssohn's meesterlijke kamermuzikale bewerking van Beethovens beroemde Negende symfonie.

Young Artists Showcase

In de Kleine Zaal van Muziekcentrum Enschede krijgen talenten zoals Enzo Kok op viool, Vanessa Hristova op altviool en Charlotte Brussee op cello de kans om voor het eerst hun inspirerende muziek te spelen. Daniel Rowland, de artistiek leider, hoopt dat dit een start is van een nieuwe traditie waarbij je de belangrijkste musici van de toekomst kunt ontdekken. Laat je verrassen door de frisheid en enthousiasme van deze nieuwe generatie en geniet van hun muziekkeuzes en indrukwekkende vaardigheden.

Dreams & Prayers: PHION in het 20e Stiftfestival

Dit concert markeert de eerste samenwerking tussen het Stiftfestival en PHION, het orkest van Oost-Nederland. Samen met vier top solisten van het Stiftfestival voert het orkest vier krachtige meesterwerken op.

Het hoogtepunt is het spectaculaire en diep emotionele celloconcert Azul uit 2006 van Osvaldo Golijov, gespeeld door de getalenteerde Maja Bogdanoviç, terwijl Golijov zelf aanwezig is. Dit stuk verandert de traditionele concertstructuur en wordt beschreven als 'een zoektocht, een spirituele reis'. Ook de andere werken zijn een luisteravontuur op zich. De solisten leiden het orkest vanaf hun eigen plek: Daniel Rowland met het ontroerende Lonely Angel van Peteris Vasks, klarinettist David Krakauer met zijn eigen bewerkingen van Klezmer melodieën, en de geliefde pianiste Nino Gvetadze met Beethovens zowel revolutionaire als intieme Vierde pianoconcert. En natuurlijk is PHION een constante factor; dit markeert het begin van een nieuwe traditie voor het Stiftfestival.

Stift Jam

Niets is gepland, dus alles is een verrassing! Als je nog denkt dat klassieke muziek saai is, kom dan naar de Stift Jam. In hartje Enschede laten vele geliefde Stiftmusici hun geheime muzikale liefdes horen, spelen ze samen in onverwachte combinaties en gaan ze los in toegankelijke solo’s. Niets is gepland, dus alles is een verrassing, maar reken er op dat de musici zich in deze ontspannen sfeer van hun beste en minst bekende kant laten zien en horen.

Crècheconcert (0-3 jaar)

Het Crècheconcert is al jaren een geliefd onderdeel van het Stiftfestival. Zeker nu artistiek leider Daniel Rowland met twee jonge kinderen in huis elke keer weer ervaart wat muziek met ze doet, kan dit programmaonderdeel niet ontbreken tijdens het festival. Tijdens dit informele concert kunt u met de hele familie ontspannen genieten van de mooiste klassieke muziek die ook de jongste kinderen direct aanspreekt. 

 

Events in dit thema