Wandelen door het Enschede van Buwalda

Waar in de Enschedese binnenstad woonde Joni? En waar liep de rector Sigerius van de Twentse universiteit bijna naakt door de straat? Ontdek het tijdens de tour door het Enschede van Peter Buwalda, voorafgaand of na de première van Bonita Avenue op 12 februari.


Op donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 februari van 16.00 tot 18.00 uur vinden de Bonita Avenue wandelingen plaats. De tour duurt ruim een uur en gaat langs verschillende locaties die in het boek en de theatervoorstelling voorbijkomen. Tickets voor de wandeling koop je hier.

Gids is journalist en theaterschrijver Bran Remie. Hij turfde in de bestseller meer dan 40 straten en gebouwen in Enschede en maakt daaruit een selectie. Onderweg hoor je welke rol de locatie in het verhaal speelt en worden bijbehorende passages uit het boek voorgelezen. “In de voorstelling staat - meer nog dan in het boek - Enschede tijdens de vuurwerkramp centraal”, zegt Bran. “Als je vooraf eerst deze rondwandeling loopt, krijgt het verhaal in het theater een extra decor. De locaties komen tot leven.”

Ondergronds drankhol

De tour zoomt in op de drie hoofdpersonages uit het boek, rector magnificus van de Universiteit Tubantia (en latere minister) Siem Sigerius, pornoproducent Joni en fotograaf Aaron. Het territorium van Joni bevindt zich in de binnenstad van Enschede: café De Kater, haar studentenwoning aan De Heurne en horecakelder Het Gat in de Markt (omschreven door Buwalda als ‘een ondergronds vochtig drankhol dat zich letterlijk de Oude Markt in boorde’).

Naakt het balkon op

De Vluchtestraat, het woonadres van Aaron, vervult een cruciale rol in boek, voorstelling en tour. “Hoewel Bonita Avenue een roman is, een fictief verhaal dus, proberen we toch te achterhalen waar de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld. We kijken waar aan de Vluchtestraat Aaron zou hebben gewoond. Maar ook volgen we het spoor van Siem als hij bijna naakt het balkon opklimt op zoek naar een zwembroek, een heel komische passage in het boek. Het flatgebouw uit die scène staat in de buurt van het Rijksmuseum. We komen er langs tijdens de tour, zodat mensen het gevoel krijgen: hier gebeurde het.”

De vuurwerkramp

De wandeling voert verder door Roombeek, de wijk die na de vuurwerkramp is opgebouwd. De ramp heeft een ontwrichtende werking op de drie hoofdpersonages. “Joni vlucht naar Amerika met een Enschedees kind in de buik. De zin staat centraal in de voorstelling, nog meer dan in het boek. Vandaar dat het goed is om eerst in dat gebied rond te lopen en daarna naar het theater te gaan. Dan weet je waar de acteur naar verwijst als hij het heeft over de ontwrichtende werking en de kraamkamer.”

Straks ook als audiotour

De live tour vindt eenmalig plaats, voorafgaand aan de première in Enschede. Het is de bedoeling om er straks een audiotour met voorgelezen boekfragmenten van te maken. De wandeling kan dan zonder gids worden gelopen. Remie: “Leuk voor iedereen die de voorstelling heeft gezien of nog gaat zien, vooral voor Buwalda-fans buiten Enschede.”