Babylon aan de IJssel - Gilgamesj nu - Hexagon Ensemble | Schoolvoorstelling Voortgezet Onderwijs
Babylon aan de ijssel, Gilgamesj nu | Hexagon Ensemble Over hoe Europa wegkijkt van een situatie waar eigenlijk een blik op geworpen moet worden
Voor wie: Bovenbouw
Discipline: Ckv, aardrijkskunde, maatschappijleer, levensbeschouwing, muziek
Door: Hexagon Ensemble
Capaciteit: 50 leerlingen
Waar: Muziekcentrum Enschede
Wanneer: donderdag 21 oktober 2021
Aanvang: 20:00 uur
Kosten: in overleg
Terwijl vluchtelingenkampen in Griekenland in brand staan, duizenden onder erbarmelijke omstandigheden de nacht moeten doorbrengen zonder een dak boven hun hoofd en hulporganisaties wanhopig de alarmbel luiden, lijkt Europa liever zijn hoofd af te willen wenden van dit menselijk drama.
Met de voorstelling ‘Babylon aan de IJssel’ probeert het Hexagon Ensemble er juist zijn blik op te richten.
Een medewerkster van de IND moet beslissen of ze een jonge Irakees een verblijfsvergunning verleent. Zijn verhaal is onsamenhangend. Hij vertelt over zijn vlucht, maar ook over een oeroud epos: Gilgamesj. Met zijn verbeeldingskracht schetst hij een kleurrijke wereld, terwijl in werkelijkheid grijze wolken boven de Nederlandse polders drijven. Aantekeningen in archiefmappen raken verward met het spijkerschrift op kleitabletten. Het gewelddadige heden, vol mensensmokkelaars, vijandige militairen en corrupte politici, verweeft zich met een troostrijk verleden. Wat is waarheid, wat is verzonnen? De fascinerende reconstructie van een levensgevaarlijke vlucht en een ontroerend epos.
Babylon aan de IJssel – Gilgamesj nu is het resultaat van een bijzondere artistieke samenwerking tussen componist Hawar Tawfiq en schrijver Marcel Roijaards. In eerste instantie begonnen zij te werken aan een klassieke bewerking van het Gilgamesj epos, maar tijdens hun ontmoetingen vertelde Hawar over zijn eigen vlucht van Irak naar Nederland. De onvermoede overeenkomsten tussen fictie en werkelijkheid inspireerden hen tot een meer actuele, persoonlijke visie op het eeuwenoude verhaal.
De mythologische monsters waartegen vroeger werd gevochten, bleken nog steeds te bestaan in de vorm van de mensensmokkelaars en corrupte politici. De roep om compassie voor vluchtelingen leek verrassend veel op de smeekbede van de oude Babyloniërs om wat menselijkheid van hun goddelijke koningen. Steeds meer vermengde de westerse achtergrond van de schrijver zich met de oosterse cultuur van de componist. Vanuit die dialoog ontstond ‘Babylon aan de IJssel, Gilgamesj nu’. Speciaal voor het 30-jarig jubileum van Hexagon Ensemble geschreven en gecomponeerd.
Tevens werken er aan deze voorstelling 18 Koerdische en 2 Iraanse musici mee. Hun muziek is eerder opgenomen in Iran en klinkt tijdens de voorstelling samen met de live muziek van het Hexagon Ensemble.