La Traviata - Pocketopera | Nederlandse Reisopera                                                                                  Een verhaal over worden wie je werkelijk bent

Voor wie: Bovenbouw | Muziek, ckv en Frans
Discipline: Opera
Door: Nederlandse Reisopera
Capaciteit: in overleg met Ben Coelman Nederlandse Reisopera
Waar: Het Wimlinktheater, Pay zaal
Wanneer: donderdag 18 november 2021
Aanvang: 20:oo uur
Kosten: in overleg met Ben Coelman Nederlandse Reisopera

Pocketversie en bewerking van de opera (1853) van Giuseppe Verdi. Het libretto van Francesco Maria Piave is gebaseerd op de roman La dame aux camélias uit 1848 van Alexandre Dumas.

Bewerking van Verdi’s bekende operaklassieker waarin we de innerlijke zoektocht en strijd tegen vooroordelen volgen van trans vrouw Violetta. Een verhaal dat voor iedereen herkenbaar is, we zijn immers allemaal op zoek. Naar onszelf, naar een hoger doel, naar erkenning en herkenning. Hoe ga je om met de vooroordelen en meningen van anderen? Hoe kun je dan toch worden wie je werkelijk bent? 
 
‘La traviata’ betekent letterlijk ‘de dolende’. We volgen de innerlijke zoektocht en de strijd tegen maatschappelijke vooroordelen van hoofpersoon Violetta Valéry. 
Bijzonder is dat dit niet slechts een ingekorte versie van de bekende opera is, maar dat regisseur Dorike van Genderen een nieuw verhaal heeft gecreëerd rond de figuur van Violetta. In deze productie is zij een trans vrouw – geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Lili Elbe (geboren als Einar Wegener), een van de eerste mannen die in de jaren '30 geslachtsveranderende operaties onderging. 
 
Waar Violetta in Verdi’s tijd door schaamte en vooroordelen omgeven was omdat zij een ‘courtisane’ was, valt Violetta in deze productie ten prooi aan hetzelfde gevoel van schaamte en maatschappelijke afwijzing omdat ze zich gevangen voelt in een verkeerd lichaam. Beide Violetta’s  zoeken bevrijding, de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn en vinden die verlossing uiteindelijk. 

Het verhaal 

We maken kennis met Violetta (nog in mannengedaante) en zijn vrouw Annina. Op een feest maakt Violetta kennis met de aantrekkelijk Alfredo Germont, die al maanden heimelijk verliefd op Violetta  
is. Violetta is erg gecharmeerd van Alfredo, maar wijst een relatie in eerste instantie af omdat hij zijn transitie naar vrouw nog niet afgerond heeft. Toch vallen Violetta en Alfredo uiteindelijk voor elkaar.  
 
Alfredo’s vader, Giorgio Germont, keurt de relatie echter wel af.  Hij is bang dat zijn dochter Elba hierdoor geen goed huwelijk kan sluiten en vraagt Violetta om te breken met Alfredo.  
Violetta is geraakt door de onschuld van de jonge Elba, stemt toe en beëindigt haar relatie met Alfredo. Deze is hier woedend over en neemt wraak! 
 
Rond het ziekbed van Violetta verzamelen zich alle personages in haar leven. Violetta weet dat ze stervende is, maar ze is niet bedroefd.

Ze is nu immers wie ze al die jaren al werkelijk  was