Maria Callas - 100 jaar

Francis van Broekhuizen & Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Phion herdenkt 100 jaar Maria Callas. Francis van Broekhuizen vertelt en bezingt haar bewogen levensverhaal met haar mooiste aria’s
vr 24 nov 2023 20:00
vr 24 nov 2023
20:00
  • vr 24 nov 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

La divina, de goddelijke werd ze genoemd en ze zong in alle beroemde theaters ter wereld, zoals de Metropolitan in New York en de Scala in Milaan

Eén van de beroemdste operazangeressen van de afgelopen honderd jaar: Maria Callas. Geroemd om haar bijzondere stemgeluid, haar ongelooflijke muzikaliteit en haar fenomenale acteertalent. Haar geboortejaar wordt herdacht door Phion en sopraan Francis van Broekhuizen, vrijdag 24 november in het Muziekcentrum in Enschede.

Ze kon vrijwel alles zingen, haar stem klonk soms als een donker glanzende mezzosopraan, terwijl ze ook de stemacrobatiek van een echte coloratuursopraan beheerste. La divina, de goddelijke werd ze genoemd en ze zong in alle beroemde theaters ter wereld, zoals de Metropolitan in New York en de Scala in Milaan.

Ter gelegenheid van haar honderdste geboortejaar staat zij centraal in dit bijzondere bio-concert van Phion: haar glansrijke carrière, haar grootste successen, maar ook haar persoonlijke leven, haar teleurstellingen en schandalen.

Voor de vertolking van een echte diva heb je een groot zangeres nodig. Francis van Broekhuizen is zo’n prima donna. Een dramatische sopraan van topklasse die haar zangstudie cum laude afsloot en finalist was bij diverse belangrijke concoursen. En als tv-persoonlijkheid en comédienne heeft ze ook uitstekende theatrale talenten.

Haar leven lang koestert ze een grote bewondering voor Maria Callas. Zij kruipt in deze muziektheatervoorstelling in de huid van haar beroemde idool en vertelt en bezingt haar bewogen levensverhaal met haar mooiste aria’s, zoals Casta diva en Vissi d’arte, als rode draad.

Daarin wordt Francis bijgestaan door onder meer Elenora Hu en natuurlijk door Phion onder leiding van George Petrou.

‘Ik wist niet wat me overkwam. Die stem… Ik voelde een traan over mijn wang lopen, terwijl ik nog niet eens doorhad wat ik nou precies hoorde’

Francis van Broekhuizen over de eerste keer dat ze, 16 jaar oud, Maria Callas hoorde

Credits

-George Petrou: dirigent

-Francis van Broekhuizen: sopraan

-Elenora Hu: sopraan

 

Programma

Diverse grote aria's