Op visite bij...

Tjeerd Top
Violist en plaatsvervangend concertmeester van Koninklijk Concertgebouw Orkest te gast in serie Op visite bij..., met koffie en taart
zo 18 feb 2024 11:00
zo 18 feb 2024
11:00
  • zo 18 feb 2024
    11:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Word op zondagochtend wakker met mooie klassieke muziek en een lekker stukje taart!

In het tweede concert van de reeks "Op visite bij..." is violist Tjeerd Top te gast in de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede op zondag 18 februari. Hij neemt de bezoekers mee op muzikale ontdekkingsreis langs verschillende tijdperken. Zo zal hij op zijn 'Pingrillé'-Stradivarius uit 1713 niet alleen Vivaldi, Bach en Ysaÿe spelen maar ook The Beatles, Queen en Metallica. Dit zorgt ervoor dat het concert een unieke en ultieme ervaring zal worden. Naast het genieten van prachtige muziek krijgt het publiek ook deze keer de kans om te genieten van koffie/thee met een taartje.

De viool leent zich uitstekend voor rockmuziek. Tjeerd Top demonstreert in dit album waarom. Met een programma dat laveert tussen het violistisch mogelijke en onmogelijke, van Vivaldi tot Metallica, stapt Tjeerd met eigen arrangementen buiten zijn comfort zone.

Tjeerd groeide op in het uiterste puntje van de Achterhoek – ‘godzijdank was er een muziekschool’. Thuis was muziek maken een onderdeel van het dagelijkse leven. Als kind viel Tjeerd Top elke avond in slaap bij het vioolspel van zijn zeven jaar oudere broer Edward, die uiteindelijk componist en compositiedocent werd aan het conservatorium van Vancouver. Op een bepaald moment herinnert hij zich een vriendje dat bij hem logeerde. Terwijl zijn broer begon te spelen, zei hij: "Mooi hè?" De blik van totale verwarring in de ogen van zijn vriendje zal Tjeerd Top nooit vergeten.

Tjeerd Top, die de 'Pingrillé'-Stradivarius uit 1713 bespeelt, toevertrouwd door de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest in 2011, zal tijdens dit concert een modern randje toevoegen door bekende nummers te spelen. Deze unieke viool, voorheen eigendom van Monsieur Pingrillé en later een lid van de New York Philharmonic, keert na dertig jaar terug naar Europa. De bijzondere klanken van de Pingrillé beloven een concertervaring die zowel uniek als ultiem is.

In deze serie wordt op zondag 24 maart het Nympheas Trombone Quartet verwelkomd in De Kleine Willem.

'Verrukkelijke combinatie van frühshoppen, heerlijke koffie, taart en een dosis prachtige klassieke muziek’

Lotte Grotholt

Wie is Tjeerd Top?
Tjeerd Top (1978) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, later aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij was winnaar van het Oskar Back Concours 2001. Top heeft gesoleerd met onder meer het Amsterdam Sinfonietta, Holland Symfonia, het Nederlands Kamerorkest, het Concertgebouw Kamerorkest en Camerata RCO.
Sinds 2005 is Tjeerd plaatsvervangend concertmeester van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Hij bespeelt een Stradivarius uit 1713.