Programmaboek DOOR HET STOF: De Textielbaronnen

Welkom bij de musical DOOR HET STOF. Wat fijn dat u ons programmaboek bekijkt. U bevindt zich nu in het Wilminktheater bij de Textielbaronnen. Wilt u alvast het programmaboek van de Fabrieksarbeiders zien? Bekijk dat dan hier. We wensen u een fijne voorstelling en verzoeken u vriendelijk uw telefoon tijdens de voorstelling op stil te zetten of uit te schakelen.

DE MACHT VAN DE TEXTIELBARONNEN

Welvaart en prestige – de fabrikanten bouwen hun imperium op en houden de touwtjes strak in handen. Maar terwijl ze investeren in de stad, groeit de kritiek. Zijn ze visionairs of onderdrukkers?

HET VERHAAL

In DOOR HET STOF volgen we het verhaal van een familie van textielfabrikanten aan de vooravond van een grote staking in 1890. Terwijl in de stad onrust onder arbeiders groeit, viert de familie het verlovingsfeest van zoon Karel met Jenne. Wat begint als een feestelijke avond ontaardt langzaam in een confrontatie tussen generaties, standen en wereldbeelden.

Karel worstelt met de verwachtingen die op zijn schouders rusten. Hij heeft niet het harde zakeninstinct van zijn broer Doede, noch de ijzeren logica van zijn vader. Zijn hart ligt bij Saar, een jonge vrouw uit de arbeiderswijk. Zij ziet de fabriek niet als een bron van trots, maar als een plek van uitputting en afhankelijkheid.

Maar dat is slechts een deel van de waarheid. Want deze ondernemers hebben wel degelijk hart voor de stad. Ze hebben er met een lobby en investeringen voor gezorgd dat de trein, die eind negentiende eeuw hét vervoermiddel van de toekomst is, een station in Enschede krijgt. Ze hebben verenigingen opgericht voor hun werknemers, zoals muziekkorpsen en schutterijen, zodat ook de gewone man (en vrouw) kan ontspannen.

En wat te denken van het Volkspark van 1874, het eerste van zijn soort in ons land? Bedoeld voor alle arbeiders, die hier hun schaarse vrije uren kunnen doorbrengen. Met een Volkspark gebouw, waar de arbeiderstoneelvereniging haar stukken kan opvoeren. 

Karel droomt van een andere toekomst dan zijn vader voor hem in gedachten heeft en komt in conflict met zijn familie, die vasthouden aan hun macht en positie. Ondertussen verstoort de jonge priester Alphons Ariëns het feest: hij probeert te bemiddelen. De arbeiders willen hun stem laten horen. Ze vragen niet om revolutie, maar om bestaanszekerheid, om menselijkheid. Maar de gesprekken mislukken. Het wantrouwen is te groot. Een steen door een ruit maakt een eind aan de laatste poging tot verzoening. De arbeiders leggen het werk neer. De familie sluit de rijen. En ook binnen de familie worden keuzes gemaakt die niet zonder gevolgen blijven. Het conflict tussen trouw en vrijheid, tussen traditie en vooruitgang, leidt tot onomkeerbare beslissingen. 

In het derde deel komt het publiek samen en verandert de wereld nogmaals van perspectief. De rollen draaien om, de werkelijkheid wordt vervreemd. Ariëns vraagt zich af wat er is geworden van de stad, van de mensen, van hun dromen? Heeft hij het goede gedaan of jammerlijk gefaald? De voorstelling eindigt met een collectieve blik op het verleden en de vraag wat ons rest als de stof is neergedaald.

 

CAST TEXTIELBARONNEN

CREATIVES

TECHNISCHE PLOEG

Marco Rouw, Robin Bijker, Glenn Jonge Poerink, Paul de Vries, Inge Brunink, Rowan van der Plas, Marc Klaver, Michel Vollenbroek, René Gelderblom, Guido Keizer, Marcel Fekkers, Gerbrand Meijerink Tycho van Triest en Evert Smit.

ENSEMBLE TEXTIELBARONNEN

Jose Runhaar (Diene), Nicole de Jong (grootmoeder Aaltje), Herald Orriens (Franse kok), Gerrit Egbertzen (agent) en Sandra Stockentree (agent)

ENSEMBLE CONSENSUS VOCALIS

Kwartet van Voorouders: Fernando Linares Correa, Isabel Pronk/Isabel Houtmortels, Guus Smedts, Susanne Weber/Meike Wijma.

 

ORKEST TEXTIELBARONNEN

Orkest Phion

SCENEFOTO'S

TRAILER

HET DERDE DEEL

Wilmink Project Orkest o.l.v. Jos Pijnappel 

Marco Leoné, Inge van Aarnhem, Margo Deterd Oude Weme, Babette Lanters, Nynke Faber, Riet Schut, Olga Batteké, Jorick Pinkster, Marloes Nijen Es, Mark Floors, Wilma Jolink, Liselle Moltman, Steven Blom, Heleen van der Kolk, Rita Grob, Birgit Muijsenberg, Renske Siebe, Hilde van den Belt, Anna Amsink, Joyce Visser, Ilse van Diepen, Petra van der Mark, Elvera Neijland, Janneke Visschedijk, Jet Hammink, Mirjam van Houten, Nico van Dalen, Stephen Willink, Ilja Keizer, John Scheggetman, Martijn Broshuis en Ruud Wolkorte.

RANDPROGRAMMA 'DE RODE DRAAD'

Leo Nijhuis, Evana Klasens, Sam Lichtenberg, Marijke Tetteroo, Welmoed Silvis, Abel Hekelbeeke, Wiebe Teun van Rijs, Danique Scheer, Viggo Takens, Jolanda Stel, Lucia Amende, Hendie Leenders, Noa de Jong, Elisa Manoch, Charlotte Ganzenboom, Rivka Vogel en Robin Schenk.

NIEUWS

FOTO'S EERSTE REPETITIEDAG

Tjeerd Derkink
Inzoomen
Tjeerd Derkink
Inzoomen
Tjeerd Derkink
Inzoomen
Tjeerd Derkink
Inzoomen
Tjeerd Derkink
Inzoomen
Tjeerd Derkink
Inzoomen

DOOR HET STOF wordt slechts één maand opgevoerd, van 11 juni t/m 13 juli 2025 in Enschede, en vormt een feestelijke viering van Enschede's 700-jarig bestaan. De productie is een samenwerking tussen Theaterproducties Twente, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck, Consensus Vocalis, Orkest Phion en het Wilmink Project Orkest.

DOOR HET STOF wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Enschede700, Provincie Overijssel, Sociëteit Apollo, LERAK Fonds, The Ten Cate Human Help Foundation, Foundation Jordaan-Van Heek en Block Buster Fonds. 

SPONSORS

Wachtlijst

Inschrijven voor onze nieuwsbrief