Programmaboek DOOR HET STOF: De Fabrieksarbeiders
Welkom bij de musical DOOR HET STOF. Wat fijn dat u ons programmaboek bekijkt. U bevindt zich nu in het Muziekcentrum bij de Fabrieksarbeiders. Wilt u alvast het programmaboek van de Textielbaronnen zien? Bekijk dat dan hier. We wensen u een fijne voorstelling en verzoeken u vriendelijk uw telefoon tijdens de voorstelling op stil te zetten of uit te schakelen.
DE STRIJD VAN DE FABRIEKSARBEIDERS
Lange dagen, hongerlonen en geen stem om zich te verzetten. Maar de onrust groeit, stakingen dreigen en leiders staan op. Hoe lang houden de baronnen hun grip op de arbeiders?
HET VERHAAL
In DOOR HET STOF volgen we het verhaal van een groep fabrieksarbeiders aan de vooravond van een grote staking in 1890. Terwijl de familie van fabriekseigenaren een verloving viert, likkende arbeiders hun wonden. Vandaag zijn negen man ontslagen. Onder hen is Bats Dekker, de vader van Saar. Een weduwnaar die alleen voor zijn kinderen zorgt. Saar is woedend en tegelijkertijd ligt haar hart bij Karel, de zoon van de eigenaar. Maar waar Karel een mogelijke toekomst ziet, is Saar realistisch. Hoe kunnen hun werelden ooit bij elkaar komen?
Terwijl Bette de moed erin probeert te houden door Bats biertjes te schenken, vuurt de socialistische Koops de arbeiders aan tot protest. Want zwoegen moeten ze, de arbeiders eind negentiende eeuw. Twaalf uur per dag, zes dagen per week. En dan ook nog eens in een warme, bedompte fabriek met oorverdovend geklepper van weefgetouwen en spinmachines. Als ze een steekje laten vallen, krijgen de arbeiders meteen straf. Dat wil zeggen: korting op hun loon. Elke week is het maar afwachten hoeveel er in hun loonzakje zal zitten. En wat daarin zit, geven de arbeiders meteen uit in de kroeg. Het drankmisbruik is groot, met alle gevolgen voor hun kinderrijke gezinnen, die wonen in kleine, krottige huizen.
En ondertussen probeert de jonge priester Alphons Ariëns te bemiddelen. Hij spreekt met de arbeiders en probeert begrip te kweken bij de fabriekseigenaren. Maar de vlam slaat in de pan en ongewild stookt hij het vuur verder op. De gesprekken mislukken. Het wantrouwen is te groot. Een steen door een ruit maakt een eind aan de laatste poging tot verzoening. De arbeiders leggen het werk neer. De familie sluit de rijen.
DOOR HET STOF vertelt geen geschiedenis les. Het is een verhaal over hoe snel de wereld kan kantelen als mensen zich niet gezien voelen. Over klassen die botsen, vaders die verliezen, zonen die weigeren hun rol te spelen. Een Twentse tragedie, gespiegeld aan onze eigen tijd. Want de vragen van toen zijn nog steeds de onze.
In het derde deel komt het publieksamen en verandert de wereld nogmaals van perspectief. De rollen draaien om, de werkelijkheid wordt vervreemd. Ariens vraagt zich af wat er is geworden van de stad, van de mensen, van hun dromen? Heeft hij het goede gedaan of jammerlijk gefaald? De voorstelling eindigt met een collectieve blik op het verleden en de vraag wat ons rest als de stof is neergedaald.
CAST FABRIEKSARBEIDERS
CREATIVES
TECHNISCHE PLOEG
Marco Rouw, Robin Bijker, Glenn Jonge Poerink, Paul de Vries, Inge Brunink, Rowan van der Plas, Marc Klaver, Michel Vollenbroek, René Gelderblom, Guido Keizer, Marcel Fekkers, Gerbrand Meijerink Tycho van Triest en Evert Smit.
ENSEMBLE FABRIEKSARBEIDERS
Michiel Geurtse, Herald Oriëns, Merel Kappenburg, Anne Verhart, Noortje Bevers, Rowin Steijnis, Thomas Muijs, Elfriede van Baaren, Sandy Nijhof, Daphne Mastenbroek, Michel Bik, Louise Zwake, Anouk Monninkhof, Yulotte Delsing, Dorienke Hesselink, Tom Muller, Cas van Midden en Kirsty de Jong.
BAND FABRIEKSARBEIDERS
Muzikaal leider - Bart Geleynse
Piano - Bart Geleynse en Thijn Burger
Cello - Job Huiskamp en Isa Schouten
Klarinet/Dwarsfluit/Saxofoon - Michel Lamers en Mark Lucassen
Gitaar/Banjo - Daniël Yves Dudok, Tom Gregoor, Lloyd Philippo
Contrabas - Nick Kerkhoff, Joris Bolhaar
Drums - Sten van Tongeren, Boaz Ceelen, Xander van Kommer
SCENEFOTO'S
TRAILER
Liedtekst DOOR HET STOF
dit land ontstaan uit schapenstront
de grond verhoogd met mest en schijt
en wij generaties slaaf gemaakt
bezit van heer en herder al die tijd
niks anders sinds de middeleeuwen
of we nu lijfeigen zijn of knechten
zo staat het leven van begin af vast
wij de plichten zij de rechten
Enschede de stad
Anneschethe
op de scheiding
tussen licht en duisternis
in het aanschijns
van ons zweten
Anneschethe is gesticht
of liever nog
het is gescheten
telkens als wij rechtop komen
slaat het vuur ons naar de grond
bal de vuist niet naar de hemel
vrees de wrede hand van god
zo zitten wij de kleine krekkels
vast in de draden van het lot
weerloos tegen hoger machten
worstelen wij ons door het stof
Enschede de stad
Anneschethe
op de scheiding
vast in de draden van het lot
tussen licht en duisternis
in het aanschijns
van ons zweten
worstelen wij ons door het stof
Anneschethe is gesticht
of liever nog
het is gescheten
vast in de draden van het lot
HET DERDE DEEL
Wilmink Project Orkest o.l.v. Jos Pijnappel
Marco Leoné, Inge van Aarnhem, Margo Deterd Oude Weme, Babette Lanters, Nynke Faber, Riet Schut, Olga Batteké, Jorick Pinkster, Marloes Nijen Es, Mark Floors, Wilma Jolink, Liselle Moltman, Steven Blom, Heleen van der Kolk, Rita Grob, Birgit Muijsenberg, Renske Siebe, Hilde van den Belt, Anna Amsink, Joyce Visser, Ilse van Diepen, Petra van der Mark, Elvera Neijland, Janneke Visschedijk, Jet Hammink, Mirjam van Houten, Nico van Dalen, Stephen Willink, Ilja Keizer, John Scheggetman, Martijn Broshuis en Ruud Wolkorte.
RANDPROGRAMMA 'DE RODE DRAAD'
Leo Nijhuis, Evana Klasens, Sam Lichtenberg, Marijke Tetteroo, Welmoed Silvis, Abel Hekelbeeke, Wiebe Teun van Rijs, Danique Scheer, Viggo Takens, Jolanda Stel, Lucia Amende, Hendie Leenders, Noa de Jong, Elisa Manoch, Charlotte Ganzenboom, Rivka Vogel en Robin Schenk.
NIEUWS
FOTO'S EERSTE REPETITIEDAG
DOOR HET STOF wordt slechts één maand opgevoerd, van 11 juni t/m 13 juli 2025 in Enschede, en vormt een feestelijke viering van Enschede's 700-jarig bestaan. De productie is een samenwerking tussen Theaterproducties Twente, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck, Consensus Vocalis, Orkest Phion en het Wilmink Project Orkest.
DOOR HET STOF wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Enschede700, Provincie Overijssel, Sociëteit Apollo, LERAK Fonds, The Ten Cate Human Help Foundation, Foundation Jordaan-Van Heek en Block Buster Fonds.