Caro de Jonge

Forellenkwintet

Amsterdam Sinfonietta
Solisten uit Amsterdam Sinfonietta gaan van hartstocht en pijn naar lyrische uitbundigheid
do 11 apr 2024 20:00
do 11 apr 2024
20:00
  • do 11 apr 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Schuberts Forellenkwintet: veertig minuten tomeloze vreugde, geen wolkje aan de lucht

De aanvoerders van Amsterdam Sinfonietta spelen twee contrastrijke werken. Brahms’ pianokwartet loopt over van hartstocht en pijn, terwijl Schuberts Forellenkwintet juist opvallend vrolijk en uitbundig is. Donderdag 11 april 2024 in het Muziekcentrum in Enschede.

Contrastrijker kunnen de twee romantische kamermuziekwerken niet zijn. In het pianokwartet van Brahms klinkt de pijn van een onbevredigde liefde. De componist wilde het werk dan ook publiceren met een illustratie die verwijst naar Goethes Het lijden van de jonge Werther, waarin de hoofdpersoon zelfmoord pleegt vanwege zijn liefde voor de vrouw van een vriend.

En dan Schuberts Forellenkwintet: veertig minuten tomeloze vreugde, geen wolkje aan de lucht. Het wemelt van prachtige melodieën, het is pure lyrische uitbundigheid. Hier schittert elk instrument, zelfs de contrabas doet mee.  

Klik HIER voor een interview met Candida Thompson, violist en artistiek leider van Amsterdam Sinfonietta, misschien wel het beste strijkorkest ter wereld

Credits

Candida Thompson, viool  
Georgy Kovalev, altviool  
Tim Posner, cello  
Ying Lai Green, contrabas  
Alexander Gavrylyuk, piano  

Programma

- Brahms - Pianokwartet nr. 3, op. 60  
- Schubert - Forellenkwintet, D. 667