Lunchconcert

Mattias Spee - Dutch Classical Talent
'Mattias Spee een eigenzinnig en veelzijdig muzikant die improviseert en componeert'
do 28 sep 2023 12:30
do 28 sep 2023
12:30
  • do 28 sep 2023
    12:30
    Incl. garderobe
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

'Een slapeloze nacht is als het maken van een reis door de uitersten van alle emoties die een mens kan voelen'

Geen mooiere lunch dan een muzikale lunch. Bezoek daarom de gratis lunchconcerten in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum Enschede. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met verschillende muziekgenres. Het volgende lunchconcert in de serie vindt plaats op donderdagmiddag 28 september van 12.30 tot 13.30 uur. Dan treedt pianist en componist Mattias Spee op. Hij is een van jonge musici die optreedt tijdens Dutch Classical Talent. Hierbij strijden talenten tijdens een concerttour om de Dutch Classical Talent Award.

Spee is gebiologeerd door de nacht. In zijn programma in het kader van Dutch Classical Talent onderzoekt hij de emoties die een mens kan voelen tijdens de verschillende stadia van een slapeloze nacht. Het wordt een concert als een reis door het donker – met eigen werk en stukken van onder meer Chopin, Poulenc en Skrjabin.

Spee is thuis in veel genres. Zijn eerste liefde was de klassieke muziek, maar hij heeft ook een passie voor jazz, minimal en vrije improvisatie. En dan componeert hij daar ook nog bij. De jury schreef: ''Hij laat zich niet vertellen wat hij moet doen en vaart helemaal zijn eigen koers. Spee is een eigenzinnig en veelzijdig muzikant die improviseert en componeert. Zowel in zijn spel, zijn voorkomen als in zijn repertoirekeuze komt zijn rebelse en activistische inborst tot uiting. Hij laat zich niet vertellen wat hij moet doen en vaart helemaal zijn eigen koers.”

In de nacht ligt volgens Spee alles onder een vergrootglas. ''De menselijke beleving barst uit zijn voegen wanneer de maan schijnt en de wereld slaapt'', aldus de pianist. ''Een slapeloze nacht is als het maken van een reis door de uitersten van alle emoties die een mens kan voelen. Tal van componisten zoals Chopin, Scriabin en Poulenc hebben zich laten inspireren door het mysterieuze, ongrijpbare karakter van de nacht.''

Naar hun voorbeeld heeft Spee een cyclus van composities gemaakt, waarin alle stadia van de slapeloosheid worden doorleefd. Hij zet zijn eigen muziek af tegen de composities die hem hebben geïnspireerd.

Lunchconcerten
Artiesten zorgen tijdens de lunchconcerten in de kleine zaal van het Muziekcentrum Enschede voor een gevarieerd programma. Lunchen kan natuurlijk ook. In het Muziekcentrum zijn soep en broodjes tegen betaling verkrijgbaar.
De concerten duren ongeveer een uur en beginnen om 12.30 uur. Aanmelden voor de lunchconcerten hoeft niet.

Geen mooiere lunch dan een muzikale lunch

Dutch Classical Talent 
Dutch Classical Talent is een ontwikkelingstraject voor jonge Nederlandse topmusici. Laureaten zijn bijvoorbeeld Tania Kross, Lavinia Meijer, Nora Fischer, het Van Baerle Trio en het Berlage Saxophone Quartet, om maar wat klinkende namen te noemen.
Talent alleen is niet genoeg om de finale van Dutch Classical Talent te bereiken. Deelnemers moeten onderscheidende en prikkelende programma’s meenemen, visie en een beetje lef. De Finale van Dutch Classical Talent is zondag 12 mei 2024 in TivoliVredenburg.

Programma

-Nocturnes van Chopin, Poulenc en Skrjabin
-Nieuwe werken van Gijs Idema en Lisa Weyrauther
-Insomnia van Mattias Spee