Zomerorgelconcert

Toon Hagen
Bezoek ook deze zomer de gratis toegankelijke zomerorgelconcerten.
za 13 jul 2024 16:00
za 13 jul 2024
16:00
  • za 13 jul 2024
    16:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Het eerste zomerorgelconcert in 2024 wordt verzorgd door concert-organist Toon Hagen op zaterdag 13 juli om 16:00 uur in de Grote Kerk in Enschede.

Toon Hagen
Toon Hagen begon zijn orgelopleiding bij Egbert Klein. Vervolgens studeerde hij hoofdvak Orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daar behaalde hij de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus. Tevens studeerde hij Kerkmuziek aan genoemd conservatorium. Aan het Arnhems conservatorium behaalde hij de aantekening improvisatie. Zijn belangrijkste docenten waren Rienk Jiskoot voor orgel en Bert Matter voor improvisatie.Toon Hagen is mede-oprichter van het Zwolse orkest Musica Michaelis, een orkest van professionele musici dat in 2008 ontstaan is uit de cantatevieringen. Tot juni 2010 was hij tevens artistiek leider van dit orkest.

Als cantor-organist is hij verbonden aan de Grote of Sint-Michaëlskerk te Zwolle. Hij geeft leiding aan de Michaëlscantorij, die medewerking verleent aan de maandelijkse Michaëlsvieringen in de Grote of Sint- Michaëlskerk en aan het Michaëlscantatekoor dat meewerkt aan de cantatevieringen in deze kerk.

Daarnaast is hij per 1 december 2019 ook als organist verbonden aan de Grote Kerk te Apeldoorn.

Toon Hagen is actief als concert-organist, heeft een privé-orgellespraktijk en is werkzaam als componist van orgel- en kerkmuziek.  Hij geeft zijn composities in eigen beheer uit.  Hij componeerde o.a. motetten, liedbewerkingen voor koor, orgel en orkest, een aantal fantasieën voor orgel voor concertant gebruik, een requiem en een compositie voor 2 piano’s met een tijdsduur van ongeveer 50 minuten. Dit jaar verschijnt deel 1 van het psalmenproject, met voorspelen en zettingen bij alle psalmen.

Zijn orgelspel is inmiddels op een zevental cd’s vastgelegd. In 2013 verscheen een opname van Canto Ostinato van Simeon ten Holt, in een bewerking voor orgel, opgenomen op het Schnitgerorgel in Zwolle.

Onderdeel van