PASSIE VOOR BACH - Café Zimmermann

Ensemble Himmelsburg
Geniet van de muziek die Bach rond 1730 speelde in het koffiehuis van de heer Zimmermann aan de Katharinenstrasse in Leipzig
zo 3 mrt 2024 11:00
zo 3 mrt 2024
11:00
  • zo 3 mrt 2024
    11:00
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. Kom, met korting, luisteren naar alle vier concerten!

De muziek uit het koffiehuis van de heer Zimmermann aan de Katharinenstrasse in Leipzig staat centraal in het derde concert uit de serie Passie voor Bach door Ensemble Himmelsburg. Want ook bij de familie Bach moest er brood op de plank. Zondagmorgen 3 maart 2024, in de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede.

In 1729 kreeg Bach de leiding over het Collegium Musicum van Leipzig, een instrumentaal ensemble bestaande uit studenten van de universiteit, zeer goede amateurs en zijn oudste zoons.

Iedere woensdag traden de musici op in het populaire koffiehuis van de heer Zimmermann aan de Katharinenstrasse. Er klonken dan werken van populaire componisten uit binnen- en buitenland en natuurlijk ook muziek van Bach zélf.

Het honorarium vormde een broodnodige aanvulling op het bescheiden salaris dat hij kreeg voor zijn werk in de kerk. Of de kerkenraad erg gelukkig was met de optredens van de heer Bach in het koffiehuis valt overigens te bezien. In de achterkamertjes werd gegokt en regelmatig signaleerde men er prostituees op zoek naar klanten.

Voor het vierde achtereenvolgende seizoen werken Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in de Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

Speciale serieprijs
Bezoekers die voor alle vier concerten kaarten bestellen, kunnen gebruik maken van een serieprijs: Vier concerten voor 75 euro. Deze korting wordt tijdens het bestellen automatisch berekend. 

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

'Het is muziek die iets bij je raakt'

Erik Olsman, bassist in Ensemble Himmelsburg

Credits

Ensemble Himmelsburg


Pieter Dirksen, muzikale leiding en klavecimbel
Carla Leurs, solo-viool 

 

Programma

- J.S. Bach - Cantate Am Abend aber desselbigen Sabbats, BWV 42/1
- J.S. Bach - Concerto voor viool in E, BWV 1042
- J.S. Bach - Concerto voor klavecimbel in d, BWV 1059R
- J.S. Bach - Ouverture (Suite) in D, BWV 1069R