Openingsconcert: Hoornconcert van Strauss en Tsjaikovski’s Zesde symfonie

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Tsjaikovski en hoornist Mees Vos in de hoofdrol in deze meeslepende seizoensopening van Phion
vr 22 sep 2023 20:00
vr 22 sep 2023
20:00
  • vr 22 sep 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Tsjaikovski's Zesde symfonie, zijn allerlaatste, is een stuk vol hartstocht en pathos

Phion opent het nieuwe concertseizoen met een meeslepende symfonie en een fris en vrolijk hoornconcert. Bij dat laatste stuk zet het orkest één van zijn vele grote talenten in het zonnetje: hoornist Mees Vos. Vrijdag 22 september te horen en te zien in het Muziekcentrum in Enschede.

Mees Vos is nog maar 30 jaar oud en behoort al tot de toonaangevende hoornisten van ons land. Hij is hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en sinds 2020 aanvoerder hoorn bij Phion.

Voor dit concert koos hij voor het Tweede hoornconcert van Richard Strauss. Als achttienjarige had Strauss al eens een hoornconcert voor zijn vader geschreven. Meer dan zestig jaar later componeerde hij een tweede, dat net zo sprankelend is als zijn jeugdwerk. 

Het tweede deel van dit concert is gewijd aan Tsjaikovski. Zijn Zesde symfonie was zijn allerlaatste compositie en misschien ook wel zijn meest bekende werk, dat met recht de titel Pathétique draagt.

Een symfonie vol hartstocht en pathos, geschreven enkele weken voor zijn raadselachtige, misschien wel zelfgekozen dood. Vooral het slot is huiveringwekkend mooi: een bloedstollend adagio dat de diepste emoties van een door het leven getergd mens blootlegt.

Op de bok staat Kahchun Wong, de Singaporese dirigent die vorig seizoen een zeer geslaagd debuut bij Phion maakte.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten. De inleiding wordt verzorgd door Marcel Zwitser, docent muziekgeschiedenis en muziektheorie.

'Mijn ultieme droom is om een terugkerend hoornfestival van internationale allure te organiseren, bijvoorbeeld een hoorn-biënnale'

Mees Vos, sinds twee jaar ook voorzitter van Het Nederlands Hoornisten Genootschap
Guido Werner
Mees Vos

Credits

Kahchun Wong, dirigent 

Mees Vos, hoorn 

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten. De inleiding wordt verzorgd door Marcel Zwitser, docent muziekgeschiedenis en muziektheorie.

Programma

- Strauss - Hoornconcert nr. 2 

- Tsjaikovski - Symfonie nr. 6 Pathétique