Rick de Visser

Beethoven symfonie 4 & 8

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Met Alexei Ogrintchouk op de bok presenteert Phion met de Vierde en de Achtste de subtiele Beethoven
za 14 okt 2023 20:00
za 14 okt 2023
20:00
  • za 14 okt 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Beethoven zelf vond zijn Achtste veruit zijn meest geslaagde, een heerlijke symfonie vol met humor

Alexei Ogrintchouk, hoboïst en dirigent en de laatste jaren een bekend gezicht op de bok bij Phion, leidt het orkest ook in het tweede weekend van het Beethoven Festival in twee symfonieën. Zaterdag 14 oktober in het Muziekcentrum in Enschede: de Vierde en de Achtste.

Waar we Beethoven vooral kennen van de groots opgezette, romantische symfonische meesterwerken, laten de Vierde en de Achtste de componist van een heel andere kant zien. Want ook Beethoven kende zijn momenten van ontspanning en kon op zijn tijd genieten van de mooie en vrolijke dingen in het leven. Dat laat hij horen in deze werken, de meest genuanceerde en subtiele symfonieën van de negen.

Tot over zijn oren verliefd was Beethoven op de mooie Josephine Brunsvik toen hij zijn Vierde symfonie componeerde. Een liefde die tot zijn vreugde werd beantwoord, al liep het uiteindelijk op niets uit. De muziek is vol van gelukzaligheid, soms ongecompliceerd vrolijk, maar soms ook vol van liefdevolle tederheid.

Beethoven zelf vond zijn Achtste veruit zijn meest geslaagde, een heerlijke symfonie vol met humor. We horen een feestelijk begin, een koddig andante als parodie op de net uitgevonden metronoom, een Weense volksdans als derde deel, en een knallende finale tot slot. Wie van de liefde en humor houdt mag dit concert dit missen.

De in Rusland (Moskou) geboren Ogrintchouk is eerder dit jaar benoemd tot de nieuwe chef-dirigent van Phion. Na een glorieuze carrière als hoboïst - die onder meer bij het Concertgebouworkest nog voortduurt - neemt hij de komende drie seizoenen ook de baton ter hand bij het Orkest van Gelderland en Overijssel, waar hij al enkele keren gastdirigent was.

Inleiding en Q&A
Een uur voor aanvang van het concert is er een gratis inleiding voor bezoekers, over Beethoven en de werken die deze dag op het programma staan. Na afloop is er, in de foyer van het Muziekcentrum, een Q&A met chef-dirigent Alexei Ogrintchouk van Phion.

'Vrolijkheid troef in de Achtste symfonie van Ludwig van Beethoven. Niks geen geraas en getier'

Klassiekemuziek.tv
Marco Borggreve
Alexei Ogrintchouk

Credits

Alexei Ogrintchouk, dirigent

Programma

- Beethoven - Symfonie nr. 4 (Symfonie nr.4 op. 60 in Bes)

- Beethoven - Symfonie nr. 8 (Symfonie nr. 8 op. 93 in F)