Wolfgang Schmidt

Beethoven symfonie 1 & 3

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
THOMAS ZEHETMAIR DEBUTEERT ALS DIRIGENT BIJ PHION IN HET TWEEDE WEEKEND VAN HET BEETHOVEN FESTIVAL MET DE EERSTE EN DE DERDE
zo 15 okt 2023 14:30
zo 15 okt 2023
14:30
  • zo 15 okt 2023
    14:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Met de Eroica luidde Beethoven een nieuw muzikaal tijdperk in dat tot ver in de negentiende eeuw ongeëvenaard bleef

In het tweede weekend van het Beethoven Festival van symfonieorkest Phion, met in Enschede op zaterdag 14 oktober zijn Vierde en Achtste, staan een dag later de Eerste en Derde op de lessenaar. Met voor het eerst op de bok violist en dirigent Thomas Zehetmair. Natuurlijk in het Muziekcentrum.

Vioolvirtuoos Zehetmair heeft de laatste jaren veel indruk gemaakt als dirigent. Phion heeft hem voor het Beethoven Festival voor het eerst uitgenodigd. In het tweede weekend leidt hij twee symfonieën met een groot contrast, de Eerste en de Derde.

De Eerste symfonie is dan misschien Beethovens eerste stap op het pad van de symfonische muziek, het is al op en top een volwassen werk. Hoewel het hier en daar nog een beetje in de geest van zijn illustere voorgangers Mozart en Haydn klinkt, voert de onstuimige Beethoven de boventoon, al was het alleen maar om het gewaagde openingsakkoord en het pijlsnelle scherzo.

Geen symfonie zo vernieuwend en heroïsch als Beethovens Derde. Oorspronkelijk gewijd aan zijn grote idool Napoleon, maakt Beethoven er een revolutionair meesterwerk van. Het Weense publiek dat de première bijwoonde was behoorlijk ontdaan. Maar dat kon Beethoven niets schelen, hij was zijn tijd ver vooruit en dat wilde hij weten ook.

Met de Eroica luidde hij een nieuw muzikaal tijdperk in dat tot ver in de negentiende eeuw ongeëvenaard bleef.  Muziek waar je eens goed voor moet gaan zitten, maar dan heb je ook wat. Zeker bij Phion onder leiding van Thomas Zehetmair.

Inleiding en workshop dirigeren
Een uur voor aanvang van het concert is er een gratis inleiding voor bezoekers, over Beethoven en de werken die deze dag op het programma staan. Na afloop is er, in de foyer van het Muziekcentrum, een korte workshop dirigeren.

'Mijn vader wist me te motiveren om hard te studeren. Toen viel ook de beslissing, dat ik violist wilde worden'

Thomas Zehetmair (61), zoon van een vioolpedagoog, geboren in Salzburg

Credits

Thomas Zehetmair, dirigent

Programma

- Beethoven - Symfonie nr. 1 (Symfonie nr. 1 op. 21 in C)

- Beethoven - Symfonie nr. 3 Eroica (Symfonie nr.3 op. 55 in c Eroica)