Andreas ter Laak

Beethoven symfonie 9

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Finale van Phions Beethoven Festival met grandioze Negende symfonie, onder leiding van Marc Soustrot
zo 22 okt 2023 14:30
zo 22 okt 2023
14:30
  • zo 22 okt 2023
    14:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Voor de finale van de Negende is alleen een orkest niet genoeg. De menselijke stem moet eraan te pas komen

Grandioos en toch verfijnd, dat is de finale van het Beethoven Festival, zondag 22 oktober in het Muziekcentrum in Enschede. Beethovens Negende is niet alleen indrukwekkende klassieke muziek, iedereen kent het. Zeker als Phion het slotstuk Ode an die Freude inzet, met vocale solisten en Cappella Amsterdam. 

Beethovens laatste symfonie is ongetwijfeld zijn meest indrukwekkende. Drie delen laat hij je genieten van orkestrale dramatiek en de pathos die Beethoven zo kenmerkt in zijn latere oeuvre. Maar voor de finale is alleen een orkest niet genoeg. De menselijke stem moet eraan te pas komen om de werkelijk onuitsprekelijke vreugde tot klinken te brengen.

Met Schillers Ode an die Freude schildert Beethoven met solisten en groot koor een schitterend toekomstbeeld van een verbroederde mensheid, die ook in zijn dagen nog ver weg was. De melodie die hij daarvoor gebruikt is ronduit geniaal in zijn eenvoud en iedereen, of hij Beethoven nu kent of niet, kan de noten zo meezingen.

Voor zo’n machtig werk moet je een dirigent hebben die Beethoven in zijn DNA heeft zitten. Dan kom je al snel uit bij Marc Soustrot, die jarenlang chef-dirigent van het Beethoven Orchester in Bonn is geweest. Als geen ander kent hij de details en finesses van Beethovens symfonische apotheose.

Voor de solopartijen heeft Phion de beschikking over Cappella Amsterdam en een vocaal kwartet van grote klasse. En met deze laatste grandioze symfonie sluit Phion het Beethoven Festival luisterrijk af.

Inleiding en workshop boomwhackers
Een uur voor aanvang van het concert is er een gratis inleiding voor bezoekers, over Beethoven en de werken die deze dag op het programma staan. Na afloop is er, in de foyer van het Muziekcentrum, een workshop boomwhackers. Boomwhackers zijn moderne percussie-instrumenten; holle plastic buizen die ten opzichte van elkaar harmonisch gestemd zijn.

 

'In 1972 koos de Raad van Europa het thema 'Ode an die Freude' van Beethoven als Europees volkslied'

Klassiekemuziek.tv

Credits

Marc Soustrot, dirigent

Aylin Sezer, sopraan

Barbara Kozelj, mezzosopraan

Marcel Reijans, tenor

Raoul Stefani, bas

Cappella Amsterdam

Programma

- Beethoven - Symfonie nr. 9 (Symfonie nr.9 op. 125 in d)