Jean-Baptiste Millot

Daphnis et Chloé

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
'Phion speelt Ravels Daphnis et Chloé, een impressionistisch ballet over een mythologische herdersidylle
vr 19 apr 2024 20:00
vr 19 apr 2024
20:00
  • vr 19 apr 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Daphnis et Chloé van Ravel: Schitterende suggestieve muziek, met daarin de mooiste zonsopgang ooit voor orkest gecomponeerd

De jonge Engelse dirigent Kerem Hasan maakt zijn debuut bij Phion met een geraffineerd Frans programma. Met Ravels Daphnis et Chloé en Les nuits d’été van Ravels landgenoot Berlioz. Vrijdag 19 april 2024 in het Muziekcentrum in Enschede.

Kerem Hasan deed de hele muziekwereld versteld staan toen hij in 2018 als invaller voor Bernard Haitink een verbluffend Mahler-concert met het Koninklijk Concertgebouworkest dirigeerde. Het was het begin van een droomcarrière die hem de afgelopen jaren al bij veel grote orkesten heeft gebracht.

Puur impressionistisch is Ravel in zijn ballet Daphnis et Chloé. Met subtiele pastelklanken tekent hij onnavolgbaar de broeierige sfeer van deze Grieks mythologische herdersidylle. Schitterende suggestieve muziek, met daarin de mooiste zonsopgang ooit voor orkest gecomponeerd. 

Minstens even delicaat is Les nuits d’été van Ravels landgenoot Berlioz. Hij staat bekend om zijn soms megalomane werken, maar deze liederencyclus is een toonbeeld van fijnzinnige muziek. Poëzie die zingt over zonovergoten natuur en zachtgrijs maanlicht, maar ook over verloren liefde en afscheid van het leven.

Op en top Franse muziek, gezongen door een rasechte Française. Al jarenlang is sopraan Véronique Gens één van de grote sterren van de Franse vocale muziek, die zij tot in perfectie beheerst.

Het concert opent Nederlands met een werk van Hendrik Andriessen. Zijn Ricercare is een prachtige moderne interpretatie van deze eeuwenoude muzikale vorm.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

'De Franse sopraan Véronique Gens geldt als onvermoeibare ambassadrice voor de muziek uit haar vaderland. En dan vooral muziek die met de jaren volledig is ondergesneeuwd'

Trouw

Credits

Kerem Hasan, dirigent

Véronique Gens, sopraan

Programma

- H. Andriessen - Ricercare (Ricercare)

- Berlioz - Les nuits d’été voor sopraan en orkest (Les nuits d’été op. 7)

- Ravel - Daphnis et Chloé (Daphnis et Chloé)