Christopher Pugmire

Nino Gvetadze speelt Mozarts Pianoconcert nr. 24

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Phion laat twee beroemde tijdgenoten horen uit de nadagen van de 'galante' achttiende eeuw: Haydn en Mozart / Nino Gvetadze vervangt zieke Ronald Brautigam
vr 16 feb 2024 20:00
vr 16 feb 2024
20:00
  • vr 16 feb 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Three pieces in old style van Górecki is een uiterst geraffineerde combinatie van zestiende-eeuwse en hedendaagse compositietechnieken

Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart waren min of meer tijdgenoten in de tweede helft van de achttiende eeuw. Werk van beiden staat vrijdag 16 februari op het programma in het Muziekcentrum in Enschede, als Phion en pianist Nino Gvetadze op bezoek komen. Gvetadze is de vervanger van Ronald Brautigam, die helaas wegens ziekte heeft moeten afzeggen.

Donkere Mozart
De Georgische pianiste Nino Gvetadze, geboren en getogen in Tbilisi, leidt een internationale carrière als soliste en kamermusicus. Haar optredens zijn geprezen door vele critici in heel Europa en Azië. Nino wordt door het publiek en collega-musici geprezen om haar briljante spel en haar uitstekende gevoel voor klankkleur.

Zij werkte met de grootste dirigenten en met orkesten zoals het Rotterdams, Brussels en Nederlands Philharmonisch, Bergische en Rheinische Philharmonie en de Münchner Symphoniker. Ze toerde met het Mahler Kamerorkest en Amsterdam Sinfonietta.  

Ze speelde al met succes Mozarts Pianoconcert nr. 23 met het Stift Festivalorkest (video). In dit concert staat het Pianoconcert nr. 24 op het programma: één van de twee pianoconcerten in mineur die de componist in zijn carrière schreef. In de muziek toont hij de donkere kant van zijn karakter, waarmee de mens Mozart even heel dichtbij komt. 

Londense Haydn
Daarnaast neemt Phion het publiek mee naar Londen, waar Mozarts tijdgenoot Haydn in de latere jaren van zijn leven tot tweemaal toe met groot succes op tournee ging. Tijdens die trips schreef hij een handvol symfonieën die nog steeds tot zijn meest gespeelde behoren. Waarom nummer 101 ‘De Klok’ heet, wordt in het tweede deel zonneklaar.

Poolse School
Dirigent Michal Nesterowicz, die in september 2020 zijn succesvolle debuut maakte bij Phion, opent het concert met een fascinerend werk. De Three pieces in old style van zijn landgenoot Górecki is een uiterst geraffineerde combinatie van 16e-eeuwse en hedendaagse compositietechnieken.

Na de pauze staat Orawa van Wojciech Kilar op het programma. Met invloeden van Poolse volksmuziek in hun stukken werden Górecki en Kilar de grondleggers van de Poolse School.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten. De inleiding wordt verzorgd door Bart de Graaf.

'Pianist Nino Gvetadze is betoverend bedachtzaam'

de Volkskrant

Credits

-Michal Nesterowicz: dirigent
-Nino Gvetadze: piano

Programma

-Górecki: Three pieces in old style
-Mozart: Pianoconcert nr. 24 in c K 491
-Kilar: Orawa
-Haydn: Symfonie nr. 101 De Klok