Dancing in Defiance

United Ukrainian Ballet Company
Gevluchte Oekraïense dansers maken persoonlijk antwoord op de oorlog
vr 6 okt 2023 20:00
vr 6 okt 2023
20:00
  • vr 6 okt 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Elke danser heeft zijn/haar eigen verhaal over hoe ze de veiligheid bereikten

 
The United Ukrainian Ballet Company brengt, na het succesvolle Giselle, zijn tweede voorstelling: Dancing in Defiance. Een unieke 'triple bill' met het werk van de meest toonaangevende choreografen van dit moment: Alexei Ratmansky (Wartime Elegy), Jiří Kylián (Falling Angels) en Sol Léon en Paul Lightfoot (Step Lightly). Vrijdag 6 oktober in het Wilminktheater.

De Company bestaat uit meer dan 60 gevluchte dansers die hun thuisland zijn ontvlucht na het uitbreken van de oorlog. Elke danser heeft zijn/haar eigen verhaal over hoe ze de veiligheid bereikten, om zich bij het gezelschap aan te sluiten dat gevestigd is in Den Haag. 
 
De drie stukken in deze voorstelling passen elk op hun eigen manier bij dit bijzondere gezelschap. Alexei Ratmansky’s Wartime Elegy is zijn persoonlijke antwoord op de oorlog en beleeft in Nederland zijn Europese première. De voorstellingen van Kylián en Léon en Lightfoot zijn een gebaar vanuit de Nederlandse danswereld om het Oekraïense gezelschap een warm welkom te heten. 
 
Over The United Ukrainian Ballet Foundation 
Op 24 februari 2022 begon de aanval van Rusland op Oekraïne. De balletdansers Stanislav Olshanskyi en Alexis Tuttunique, op dat moment op tournee met de Nederlandse prima ballerina Igone de Jongh, werden door de oorlog overvallen en zochten met de hulp van Igone hun toevlucht in dansstad Den Haag.

Zij riepen andere dansprofessionals uit Oekraïne op hen te vergezellen. Inmiddels hebben ruim zestig professionals van verschillende gezelschappen elkaar gevonden. Gezamenlijk vormden zij een nieuw gezelschap: The United Ukrainian Ballet Company (UUBC) en werkten de afgelopen maanden met vooraanstaande choreografen aan verschillende producties. Zij worden ondersteund door de United Ukrainian Ballet Foundation.

De dansers krijgen opvang, zorg en onderdak in het voormalige Haagse Conservatorium, met dank aan de gemeente Den Haag en het Leger des Heils. 

‘Wartime Elegy is a personal response to a particular moment in time, but Ratmansky has created a work of art that speaks to the universal human spirit'

Seattle Times

Wartime Elegy, Alexei Ratmansky
Wartime Elegy is Ratmansky's eerste nieuwe ballet sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Hoewel de choreograaf een uitgesproken tegenstander is van Poetins invasie, is dit werk niet openlijk politiek. In plaats daarvan is de tedere dans, uitgevoerd zowel op beklemmende muziek van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov als op levendige traditionele volksmuziek, een liefdesbrief aan het Oekraïense volk. 
Wartime Elegy wordt uitgevoerd door acht dansers. Het ensemble steunt letterlijk op elkaar, of ze elkaar nu van de grond helpen of hun hakken omhoog schoppen met de handen boven het hoofd geklemd, in Ratmansky's interpretatie van een traditionele volksdans. Elk individu krijgt de kans om te schitteren, maar dit ballet gaat vooral over de groep, een ode aan de collectieve onderlinge verwevenheid. 

Falling Angels, Jiří Kylián 
Falling Angels was het eerste stuk dat in Den Haag door de dansers werd gerepeteerd. De Company bestond toen alleen nog maar uit vrouwen. Mannelijke dansers hadden op dat moment nog geen toestemming om Oekraïne te verlaten en moesten blijven om te vechten. Falling Angels is dan ook een werk voor acht vrouwen en ontstaan als een hommage aan vrouwelijke performers. In Falling Angels probeert Jiří Kylián twee tegenstrijdige elementen, discipline en vrijheid, naast elkaar te laten bestaan.  
 
Step Lightly, Sol León en Paul Lightfoot 
Step Lightly betekende het begin van de samenwerking tussen León en Lightfoot. Hun grootste en belangrijkste invloed was het emotionele zingen van Bulgaarse vrouwen; zij zongen generaties lang in koor over de seizoenen en de natuur. Je hoort in hun zingen zowel de kracht als hun kwetsbaarheid. Dit gegeven heeft León en Lightfoot geïnspireerd om een wereld te scheppen die de kracht van de natuur aanvult. De zes dansers beelden zowel die familiebanden uit als de eenheid die ze samen voelen. De muziek is van Le Mystère des Voix Bulgares.