Brahms en Bacewicz

Valerius Ensemble
Vakmanschap is meesterschap met toonaangevende componisten Grażyna Bacewicz en Johannes Brahms
zo 26 nov 2023 14:30
zo 26 nov 2023
14:30
  • zo 26 nov 2023
    14:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Veelzijdig Valerius Ensemble speelt veelzijdige werken van Bacewicz en Brahms

Het Valerius Ensemble speelt op zondagmiddag 26 november in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum Enschede prachtige veelzijdige werken van Grażyna Bacewicz en Johannes Brahms. Beide werken tonen het vakmanschap van deze twee toonaangevende componisten.

Geniet van een fascinerend tweeluik waarin zes strijkers van het Valerius Ensemble de hoofdrol spelen. Vier daarvan openen het concert met muziek van de Poolse Grażyna Bacewicz. Hoewel ze daarbuiten nog niet zo bekend is, wordt ze in eigen land gezien als een van de meest toonaangevende componisten van de twintigste eeuw. En met recht: ze draagt alle kenmerken van de muziek uit de vorige eeuw in zich zonder zich vast te bijten in één specifieke stijl.
Zo ook haar Vierde Strijkkwartet waarmee ze in 1951 in Luik het Strijkkwartettenconcours won. Elke maat van het stuk herbergt weer een nieuwe verrassing en laat je als luisteraar op het puntje van je stoel zitten.

Voor het tweede deel treden alle zes strijkers aan in een van de hoogtepunten uit de kamermuziek voor strijkers van de negentiende eeuw. Het Tweede Strijksextet van Brahms is een op en top romantisch werk. Hoe kan het ook anders met verloren liefde als hoofdthema. Tot over zijn oren verliefd was hij op de mooie Agathe von Siebold, dat echter op niets uitliep.
De muziek zit vol bitterzoete herinneringen, gelukzalig over de mooie tijd samen, weemoedig over de liefde die verloren ging. Een heerlijk slot van dit kamermuziekconcert.

Grażyna Bacewicz een van de meest inspirerende vrouwelijke componisten

Wat is het Valerius Ensemble?
Het Valerius Ensemble is opgericht in 1988 door André Kerver (klarinettist) en René Geesing (cellist). Het ensemble heeft al die jaren inhoud gegeven aan haar doelstellingen: het professioneel hoogwaardig brengen van klassieke kamermuziek en het waar mogelijk verzorgen van jeugdmuziekeducatie. Beide doelstellingen vinden al ruim 32 jaar de weg naar het publiek.
De brede samenstelling van het ensemble maakt het mogelijk in een groot aantal verschillende bezettingen uitvoeringen te geven. Door de jaren heen is hiermee een zeer uitgebreid repertoire opgebouwd.

Programma

-Grażyna Bacewicz: Strijkkwartet nr. 4 (1951)
-Johannes Brahms: Strijksextet nr. 2 in G-gr.t., op. 36 (1865)