Dana van Leeuwen

Een muzikaal portret

Raoul Steffani e.a.
Winnaar Nederlandse Muziekprijs bariton Raoul Steffani: liederen die een speciale plek in zijn hart innemen
do 21 sep 2023 20:00
do 21 sep 2023
20:00
  • do 21 sep 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Winnaar Nederlandse Muziekprijs Raoul Steffani presenteert liederen die een speciale plek in zijn hart innemen

Bariton Raoul Steffani presenteert samen met pianist Daan Boertien en violiste Lena ter Schegget liederen die een speciale plek in zijn hart innemen. Doet hij op donderdag 21 september in de Kleine Zaal van Muziekcentrum Enschede.

Steffani is de kersverse winnaar van de Nederlandse Muziekprijs. Hij treedt daarmee in de voetsporen van winnaars als Ronald Brautigam, Quirine Viersen, Maria Milstein, Lavinia Meijer, Thomas Beijer en Lucie Horsch. De prestigieuze prijs is de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten, namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, toekent aan een musicus die werkzaam is in de klassieke muziek. De prijs wordt op vrijdag 13 oktober uitgereikt in Amsterdam, maar Raoul gaf graag gehoor aan de uitnodiging om kort daarvoor in Enschede acte de présence te geven voor een muzikaal portret.

Samen met pianist Daan Boertien en violiste Lena ter Schegget presenteert hij dus liederen die een speciale plek in zijn hart innemen; een bijzondere Erlkönig bijvoorbeeld. Dit keer klinkt het gedicht van Goethe niet in de beroemde versie van Schubert, maar in de veel minder vaak gehoorde zetting van Louis Spohr. Camille Saint-Saëns schreef zijn beroemde symfonische gedicht Danse Macabre op basis van een gelijknamig lied dat je ook niet zo vaak in de concertzaal hoort. Raoul zingt verder een aantal liederen van Grieg en Alma Mahler.  

De commissie zegt over Steffani: ‘’Raoul Steffani zingt niet enkel, maar spreekt en communiceert via de muziek met zijn publiek. Dictie, verstaanbaarheid, taalgevoel en vooral een zeer eigen en persoonlijke klanksignatuur karakteriseren zijn optredens. Hij reikt zijn tekst zingend aan zijn publiek en trekt de zaal naar zich toe op een zeer expressieve en persoonlijke wijze.’’

Klik HIER voor een interview met Raoul Steffani. "Ik zoek naar dingen die niet al heel veel zijn gedaan."

'Raoul Steffani zingt niet enkel, maar spreekt en communiceert via de muziek met zijn publiek'

Commissie Nederlandse Muziekprijs

Credits

-Raoul Steffani: bariton
-Lena ter Schegget: viool
-Daan Boertien: piano

Wie is Raoul Steffani?
Bariton Raoul Steffani is zowel actief als operazanger als in het liedgenre. Hij wordt een van de grootste zangtalenten van Nederland genoemd.
Steffani studeerde aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien en aan het Conservatorium van Amsterdam waarna hij deel uitmaakte van de studio van de Opéra National de Lyon.
Steffani is een veelgevraagd solist in binnen- en buitenland en was onder meer te horen in het Koninklijk Concertgebouw, Muziekgebouw aan 't IJ, Théâtre des Champs-Élysées in Parijs en de Queen Elizabeth Hall in Londen en was te zien op het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht van violiste Janine Jansen en het Grachtenfestival.

Programma

-Liederen van Louis Spohr, Camille Saint-Saëns, Edvard Grieg en Alma Mahler.