Hans van der Woerd

Septuor

Animato Kwartet & Berghout Ensemble
Debussy en Ravel: Animato Kwartet slaat handen ineen met Berghout Ensemble
do 16 nov 2023 20:00
do 16 nov 2023
20:00
  • do 16 nov 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

Dubbel genieten van Franse meesters

Ondanks het feit dat het Nederlandse Animato Kwartet nog niet zo heel lang bestaat, heeft het al een gedegen reputatie opgebouwd. Op donderdag 16 november in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum Enschede slaan de vier jonge strijkers de handen ineen met de harp, fluit en klarinet van het Berghout Ensemble voor kamermuziekwerken van Claude Debussy en Maurice Ravel.

Van Debussy horen we onder meer zijn geliefde Prélude à l'après midi d'un faune in een kamermuziekversie die volledig recht doet aan deze betoverende orkestrale impressie uit 1894. Met zijn strijkkwartet in g-klein verwierf Debussy een jaar eerder in één klap nationale en internationale bekendheid. Hoewel sommige collega's de muziek afdeden als 'jolies morceaux pour quatuor à cordes' was de invloed ervan enorm.

Maurice Ravel was totaal in de ban van het werk en voor een aantal van zijn eigen kamermuziekcomposities zou het een belangrijke inspiratiebron vormen. Zijn Introduction et Allegro voor harp, fluit, klarinet en strijkkwartet dateert van 1905. Het is een bijzonder septet waarin de sfeer van de 'belle epoque' doorklinkt. Het stuk werd gecomponeerd op verzoek van de firma Érard, die naast piano's ook harpen bouwde en die een werk wilde waarin hun pedaalharp in al zijn glorie te beluisteren was. 
Het is te danken aan Ravels meesterschap dat niet alleen de harp, maar elk van de zeven instrumenten in deze bijzondere samenstelling kan schitteren. In dit septet roept de jonge Ravel bovendien de sfeer van Debussy's Prelude op verrassende wijze in herinnering.

'Eersteklas kamermuziek'

De Volkskrant over het Animato Kwartet

Credits

-Lars Wouters van den Oudenweijer: klarinet
-Peter Verduijn Lunel: fluit
-Veronique Serpenti: harp
-Inga Våga Gaustad en Tim Brakman: viool
-Elisa Karen Tavenier: altviool
-Pieter de Koe: cello

Wat is het Het Animato Kwartet?
Het Animato Kwartet wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland; het kwartet staat bekend om haar intense en krachtige spel en grote podiumuitstraling. In hun programma’s combineren de vier musici zowel klassieke werken uit het strijkkwartetrepertoire als, soms speciaal voor hen gemaakte, hedendaagse composities. Het kwartet is in Nederland als ook daarbuiten op zowel grote als kleine podia te beluisteren.

Wat is het Berghout Ensemble?
Het Berghout Ensemble is een internationaal en dynamisch ensemble dat werd opgericht door harpiste Veronique Serpenti. Het ensemble is vernoemd naar de wereldberoemde Nederlandse harpiste Phia Berghout (1909-1993). Zij was internationaal de meest invloedrijke harpist van de twintigste eeuw en zette zich met hart en ziel in voor de kamermuziek en de harp in het bijzonder. Het Berghout Ensemble wordt gevormd uit een collectief van vooraanstaande en bevlogen musici, die ieder op eigen wijze reeds een weg baanden naar de grote concertpodia in binnen- en buitenland.

Programma

-C. Debussy: Danse Sacrée et Profane voor harp en strijkers 
-C. Debussy: Prélude à l'Aprês-Midi d'un Faune (bewerkt voor 7tet) 
-Jules Massenet: Meditation from Thais (bewerkt voor harp en fluit) 
-C. Debussy: Rhapsody voor klarinet en piano (bewerkt. voor septet) 

Pauze 

-C. Debussy: Strijkkwartet in G, op. 10 
-M. Ravel: Introduction et Allegro, voor harp, fluit, klarinet en strijkkwartet