Das Wunder der Heliane - première

Nederlandse Reisopera
Sfeer van jaren twintig van de vorige eeuw, door Korngold gevangen in decadente en zwelgende muziek
za 30 sep 2023 19:00
za 30 sep 2023
19:00
  • za 30 sep 2023
    19:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Vermaarde Nederlandse sopraan Annemarie Kremer vervult hoofdrol van Heliane

Na het succes dat de Nederlandse Reisopera in 2019 had met Die tote Stadt, programmeert het gezelschap weer een opera van Erich Wolfgang Korngold. De hoofdrol in Das Wunder der Heliane, want daar gaat het om, wordt vertolkt door de vermaarde Nederlandse sopraan Annemarie Kremer. Zaterdag 30 september in de Pay. Zaal van het Wilminktheater.

Korngolds vierde opera was ongetwijfeld zijn meest ambitieuze project. Het libretto lijkt een beetje bizar, je moet het in de tijdgeest van de jaren twintig van de vorige eeuw zien. Het is een hevig symbolisch verhaal, helemaal in de geest van het Interbellum, dat door Korngold in decadente en zwelgende muziek gevangen werd.

Het mysterieuze, onaardse, buitennatuurlijke, het goddelijke, de uitvergrote emoties en de onverholen erotiek: het paste allemaal in die tijd. Ook de opofferingsgezindheid en het motto dat liefde alles overwint: zo niet nu, dan in het hiernamaals.

In de titelrol zal de internationaal bekende Nederlandse sopraan Annemarie Kremer te zien zijn. In 2015 vertolkte ze de rol van Cio-Cio-San in Madama Butterfly bij de Reisopera.

-Gezongen in het Duits, met Nederlandse en Engelse boventiteling.

Het verhaal
In deze opera zijn alle personages op één na naamloos. Het verhaal draait om een vrouw die door het vinden van ware liefde respectievelijk toverkracht breekt of toverkracht krijgt. Heliane raakt gefascineerd door De Vreemdeling, die door haar man De Heerser ter dood veroordeeld is, omdat hij vrolijkheid onder diens volk heeft gebracht.

Als laatste wens gunt Heliane hem een blik op haar naakte lichaam en raakt daardoor dusdanig gecompromitteerd, dat ze zich voor De blinde Opperrechter moet verantwoorden. In de perikelen van het onderzoek steekt De Vreemdeling zichzelf neer.

Als Heliane werkelijk onschuldig is aan overspel zal zij krachten vinden om De Vreemdeling tot leven te wekken luidt het vonnis. Dat lukt, maar de jaloerse Heerser steekt na het wonder zijn vrouw neer, waarna zij samen met De Vreemdeling ten hemel vaart. De echte liefde heeft overwonnen.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan deze opera wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten. De inleiding vindt plaats in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum Enschede. Bezoekers voor de inleiding dienen zich te melden in het Wilminktheater. De inleiding begint om 18.00 uur.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan deze opera wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

‘Das Wunder der Heliane is een werk in laatromantische stijl, met nogal wat bombastische momenten’

Operamagazine.nl

Credits

Jac van Steen: muzikale leiding, Fergus McAlpine: arrangement, Jakob Peters-Messer: regie, Nicole van den Berg: choreografie, Guido Petzold: decor- en lichtonttwerp en Tanja Liebermann: kostuumontwerp.

Cast: Heliane: Annemarie Kremer; Der Fremde: Tilmann Unger; Der Herrscher, Helianes Mann: Darren Jeffrey; Die Botin: Martina Mikelic; Der Pfoertner: Yorck Felix Speer; Der blinde Schwertrichter: Paul McNamara; Der junge Mann: Hugo Kampschreur; Richter 1: Sander de Jong; Richter 2: Gurgen Baveyan; Richter 3: Wiebe-Pier Cnossen; Richter 4: Lucas van Lierop; Richter 5: Aleš Jenis; Richter 6: Artur Janda; Engel: Nicole van den Berg

Met koor Consensus Vocalis
Met Noord Nederlands Orkest

De componist
Erich Wolfgang Korgold (1897 – 1957) heeft lang in de vergetelheid doorgebracht. Zijn vader, de bekendste muziekcriticus in het Wenen van begin twintigste eeuw, riep hem al op vijfjarige leeftijd uit tot wonderkind. Die faam maakte de jonge Erick meer dan waar.
Het ballet Der Schneemann dat hij op 11-jarige leefijd componeerde, was een sensatie en zette Wenen op z’n kop. Zijn derde opera, Die tote Stadt (1920), die hij voltooide toen hij 23 was, bleek een doorslaand succes. In 1927 verscheen de opvolger: Das Wunder der Heliane
In de jaren twintig van de vorige eeuw behoorde hij tot de populaire componisten. Het lot was hem echter niet goed gezind. Hij kwam in de dertiger jaren op de zwarte lijst van de nazi’s te staan en vluchtte naar de Verenigide Staten, waar hij zich met veel succes toelegde op het componeren van filmmuziek. In de jaren tachtig en negentig werd zijn muziek ‘herontdekt’.

Programma

Erich Wolfgang Korngold - Das Wunder der Heliane
Opera in drie bedrijven (1927) naar een libretto van Hans Müller-Einigen, gebaseerd op een blijspel van Hans Kaltneker. Voor deze Reisopera-uitvoering wordt een heel nieuw orkestarrangement gemaakt door Fergus McAlpine.