Onjegin - première

Nederlandse Reisopera
Nederlandse Reisopera brengt pocketopera na succesvolle serie in 2019 opnieuw op de planken
vr 17 nov 2023 20:00
vr 17 nov 2023
20:00
  • vr 17 nov 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Yevgeni Onjegin is hartstocht onder een vergrootglas

Na de succesvolle serie in 2019 brengt de Nederlandse Reisopera de succesvolle pocketopera Jevgeni Onjegin opnieuw op de planken. Deze intieme en intense bewerking van Tsjaikovski’s bekende operaklassieker gaat vrijdag 17 november in première in het Wilminktheater in Enschede.

Sadder and wiser roepen de zussen Tatjana en Olga na de begrafenis van Jevgeni Onjegin herinneringen op door te bladeren in een vergeeld fotoalbum. Wat zou er gebeurd zijn als Tatjana op die bewuste nacht geen hartstochtelijke liefdesbrief aan Onjegin had geschreven? 

En hoe zou het Olga zijn vergaan als zij niet had gedanst en geflirt met Onjegin? Het is het uitgangspunt voor een tot in detail uitgewerkte pocketversie van Tsjaikovski’s geliefde opera. Door middel van videoprojecties in het decor ziet het publiek welke andere keuzes ze hadden kunnen maken; zouden hun levens dan anders verlopen zijn?

Jevgeni Onjegin is een intieme en intense bewerking van Tsjaikovski’s bekende operaklassieker. Een ontroerend en diepgravend psychologisch drama vol emotionele conflicten met lyrische, hartstochtelijke muziek, waaronder de bekende Brief-aria van Tatjana.

Gezongen in het Russisch, met Nederlandse boventiteling.

Klik HIER voor een interview met Nina Hiddema, directeur van de Nederlandse Reisopera.

'Door pocketvorm zit de opera dichter op de huid van het publiek’

NRC over de pocketopera in 2019

Credits

-Muzikale leiding: Marco Alibrando
-Regie: Kai Anne Schuhmacher
-Decor- en kostuumontwerp: Dominique Wiesbauer
-Lichtontwerp: Lianne Eikelenboom

Cast:
-Larina: Claudia Wijers
-Tatjana: Anna Emelianova
-Olga: Leonie van Rheden
-Filippjevna: Judith Bouma
-Jevgeni Onjegin: Vincenzo Neri,
-Lenski: Yaroslav Abaimov
-Prins Gremin: Rafał Pawnuk
-Minstreel: Walter de Kok
-Figuratie: Hanneke Engels, John Fernon, Maggie Symonds

Begeleiding: Eliska Horehledova (fluit), Jules Baeten (klarinet), Lidia Olthoff (hoorn), Joanna Wronko (viool), Ekaterina Degtiareva (altviool), Isabel Vaz (cello), Noam Staal (cello) en Jesse Solway (contrabas).

Het verhaal 

We zien de jonge, überromantische, maar niet bijster knappe Tatjana en haar oudere zuster Olga, die weet hoe ze haar beeldschone uiterlijk moet inzetten. Tatjana verliest haar hart aan de player Onjegin, maar die wijst haar af.

Onjegin flirt met Olga, waardoor die het aan de stok krijgt met zijn beste vriend, de dichter Lenski. Hij daagt zijn handtastelijke vriend uit voor een duel, maar moet dat met de dood bekopen. Olga blijft alleen achter.

Jaren later ontmoeten Tatjana en Onjegin elkaar weer: het lelijke jonge eendje van toen blijkt een zelfverzekerde mooie vrouw te zijn geworden en Onjegin wordt stapelverliefd op haar. Maar Tatjana is inmiddels de vrouw van Prins Gremin.

Hoewel Tatjana in een emotioneel samenzijn bekent dat ze nog steeds van Onjegin houdt, laat zij hem weten de gelofte van trouw aan haar echtgenoot niet te willen breken.

Programma

Bewerking van 90 minuten van de oorspronkelijke opera Jevegni Onjegin (1881) op tekst van componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky en Konstantin Stepanovitsj Sjilovski, naar de roman in verzen van Aleksandr Poesjkin