Powder her face - première

Nederlandse Reisopera
Spraakmakende opera over seksschandaal in Britse high society in de jaren zestig van de vorige eeuw
za 20 jan 2024 20:00
za 20 jan 2024
20:00
  • za 20 jan 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Weergaloze muziek, gebaseerd op vooroorlogse dansmuziek

Powder Her Face is een opera gebaseerd op een seksschandaal waardoor, in 1963, de hertogin van Argyll in ongenade viel bij de Britse high society. Het verhaal beschrijft het succes én de ondergang van de jonge, mooie Margaret Campbell. In première bij de Nederlandse Reisopera op zaterdag 20 januari in het Wilminktheater in Enschede.

“Wat zou je denken van een ’pijp-aria’? Begint met woorden, eindigt met geneurie.” Met deze woorden bracht librettist Philip Hensher het schandaal onder de aandacht van componist Thomas Adès. 

In de opera kijkt Hertogin Margaret Campbell terug op haar meer dan turbulente leven. Haar in de tabloids breed uitgemeten echtscheiding was één van de eerste gevallen van ‘trial by media’. Wat betreft de toen gehanteerde dubbele moraal is er sinds 1963 wellicht nog niet veel veranderd….

Bij de première in 1995 was Powder Her Face meteen spraakmakend, door de openhartige en hier en daar pikante scènes. Mede door de weergaloze muziek, geïnspireerd op vooroorlogse dansmuziek, werd het een populaire opera uit het ‘ijzeren repertoire’. 

Thomas Adès
De Britse componist was 23 toen hij dit meesterwerk componeerde. Adès schreef een schalkse partituur, die speels reageert op de populaire cultuur van cabaret, musical en tango en tegelijk een eerbetoon is aan Berg en Stravinsky. Zijn muziek is verwant aan Britten, Weil en Berg. 

Gezongen in het Engels met Nederlandse en Engelse boventiteling. De opera bevat referenties naar seksuele handelingen. De productie is niet geschikt voor heel jonge theaterbezoekers.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan deze opera wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan deze opera wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

‘Adès heeft de suite volgestopt, maar met alleen maar lekkers; het is een bruisende partituur vol verleiding en met een hoge informatiedichtheid. Het is een bruisende partituur vol verleiding’

De Volkskrant over Powder Her Face

Credits

-Muzikale leiding: Otto Tausk
-Regie: Paul Carr
-Bewegingsregisseur: Carmine De Amicis
-Decor- en kostuumontwerp: Dominique Wiesbauer
-Lichtontwerp: Thomas C. Hase
-Dramaturg: Michiel Bijmans

Cast
-Duchess: Clare Presland
-Hotelmanager: John Savournin
-Maid: Gina Gloria Tonel
-Electrician: Alexander Sprague

Met een ensemble van vijftien musici van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel

Het verhaal
De opera begint in 1990, wanneer hertogin Margaret Campbell een teruggetrokken leven lijdt en op haar hotelkamer terugkijkt op haar turbulente leven. Adès beschrijft het tragische huwelijk tussen haar en de Hertog van Argyll, dat in de jaren ’50 strandt als Margaret een ober verleidt, die haar ontrouw aan de grote klok hangt.
Het komt tot een bittere scheiding, die begin jaren ’60 in de pers uitvoerig beschreven wordt. Dagelijks lekte er door haar echtgenoot gefabriceerde informatie naar buiten vanuit de rechtszaal: had ze echt bijna honderd minnaars gehad?
Maar het meest belastende bewijsmateriaal was een serie polaroidfoto’s waarop te zien was hoe ze een man oraal bevredigde, terwijl ze slechts gehuld was in een parelsnoer. De identiteit van de man is tot op de dag van vandaag geheim gebleven.