Twentse Scrooge

Helligen Hendrik
Een Twentse bewerking van A Christmas Carol, met Bert Eeftink en Jan Riesewijk
di 19 dec 2023 20:00
di 19 dec 2023
20:00
  • di 19 dec 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Schrooten, nen dondersen droadnaegel. Dat is de titel van de Twentse bewerking van het bekende kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens. Op dinsdag 19 december staat hij in de Pay. Zaal van het Wilminktheater.

Theatermaker Bert Eeftink maakte een Twentse Scrooge, met in de hoofdrol zijn alter ego Helligen Hendrik. Die speelt in deze productie de hardvochtige boer Hendrik Schrooten uit de buurtschap Stokkum bij Markelo, die alles en iedereen om zich heen schoffeert. Vooral zijn trouwe knecht Gerrit moet het ontgelden.

Aan de vooravond van Kerstmis laat Hendrik duidelijk weten dat hij niets om de feestdagen geeft. Almoal flauwekul! Hendrik haat de typische kerstsfeer, net als het karakteristieke geluid van de midwinterhoorn. En hij gaat zeker niet in op een uitnodiging van zijn neef Fred om te komen dineren met kerst.

Op kerstavond zit Hendrik dan ook moederziel alleen in zijn donkere boerderij, als de geest van zijn overleden broer Herman zich aandient. Die waarschuwt Hendrik voor de gevolgen van zijn gedrag en kondigt de komst van drie witte wieven aan.

Wat volgt is een reis door verleden, heden en toekomst. Wordt Hendrik inderdaad een ander mens en omarmt hij Kerstmis, of blijft hij dat onuitstaanbare, verbitterde personage?

Helligen Hendrik staat niet alleen op het podium. Jan Riesewijk, Bram Agterbos, Myrna Konings, Jos Brummelhuis en Wilfried Poorthuis maken de voorstelling compleet.

Het verhaal wordt gedeeltelijk in filmbeelden weergegeven. Bijzonder zijn ook de geprojecteerde zwart-wit decors, die het geheel een treffende ambiance geven. Het verhaal wordt omlijst met sfeervolle muziek.

'Het komt goed met Hendrik'

Bert Eeftink

Credits

-Met: Bert Eeftin, Jan Riesewijk, Bram Agterbos, Myrna Konings, Jos Brummelhuis en Wilfried Poorthuis.