De Hohe Messe – het beste van Bach

Vocaal Ensemble Ex Arte, Barokorkest La Sorpresa, Solisten
Mis in b mineur is een soort 'Best of' van Bach, waarvoor hij nog één keer alles uit de kast trok
zo 12 nov 2023 14:30
zo 12 nov 2023
14:30
  • zo 12 nov 2023
    14:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Dit is Bach op z’n feestelijkst!

Subliem, briljant, geniaal… slechts superlatieven volstaan voor Bachs laatste compositie. Volgens kenners is de Hohe Messe, zondag 12 november te horen in het Muziekcentrum, zijn beste werk en ‘levensveranderend goed.' Kom genieten van dit feestelijke magnum opus, uitgevoerd door Vocaal Ensemble Ex Arte, internationale solisten en Barokorkest La Sorpresa.

Bach schreef de Hohe Messe, ook bekend als de Mis in b mineur, aan het eind van zijn leven, in 1748-1749. Hij gebruikte eerder werk, recyclede dat en voegde er nog enkele geweldige bonustracks aan toe. Zo is het eigenlijk een best of-album waarin hij alles liet zien wat hij in huis had. Alsof hij zijn laatste troefkaart inzette om de mensheid nog één keer te verrijken met zijn buitengewone gaven. 

Het concert benadert de historische uitvoeringspraktijk: de dertig musici van het internationale Barokorkest La Sorpresa spelen op historische instrumenten en ook de solisten, onder wie Hilde Coppé en Vincent Lesage, zijn gespecialiseerd in barokmuziek. Het koor bestaat uit Vocaal Ensemble Ex Arte uit Enschede, uitgebreid met Concentus Cantzione uit Zutphen, die samen al vele grote werken van Bach uitvoerden. Dirigent is Emile Engel.

'Het is alsof de hele natuur, de mensheid, en de planeten zich met het stuk bezighouden'

Klassiekemuziek.tv