Femke Teussink

De Bössels van Baartman - première

Nathalie Baartman
Een Twents klankenbad met humor, op een grillig verhaallijntje van liefde
za 27 jan 2024 20:30
za 27 jan 2024
20:30
  • za 27 jan 2024
    20:30
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

'Als ik Twents zing, klopt het hart van mijn wortels luider'

Een Twents liedjesprogramma, dat is De Bössels van Baartman. Geflankeerd door een aantal muzikanten overrompelt Bornse Nathalie heel ‘Nedersaksië’ met de Twentse fadooooo. Op zaterdag 27 januari is het kwartet te horen in De Kleine Willem in Enschede.

"Herman Finkers vertelde me ooit dat de Twentse taal zich prachtig leent voor liedjes, omdat het klanken kent die om te zingen zijn. En zo is het", vertelt Nathalie Baartman. "Als ik Twents zing, klopt het hart van mijn wortels luider. Hoe nuchter de taal ook klinkt, onverstoorbaar als een beuk in het bos, toch kan ze tederheid kweken, vreugde preken."
 
Baartman wordt in dit Twentse klankenbad met humor begeleid door Kees van den Hoogen (gitaar), Erik van Loo (contrabas) en Marcel van der Schot (accordeon), de bössels (kwajongens) uit de titel. Dit alles op een grillig verhaallijntje van liefde. 
 
De Bornse cabaretier heeft haar Twentse roots nooit verloochend. Dat bleek ook overduidelijk in haar vorige theaterprogramma SNAK, onder meer goed voor vier ⭐⭐⭐⭐ sterren in NRC. 'Haar Twentse roots, maar vooral haar blik op deze wereld zijn al die jaren haar 'unique sellingpoints' geweest, net als haar wonderschone liedjes', schreef Theaterkrant over SNAK.

'Baartman jongleert uiterst behendig met licht en zwaar en weet daarbij door haar gave vertelkunst ook nog te ontroeren'

Magazine Scènes over SNAK