Dochter

Kika Sprangers en Sander Hagelaar
Saxofonist Kika Sprangers en negen zangeressen delen in beeld, muziek en tekst dochterverhalen
vr 22 sep 2023 20:00
vr 22 sep 2023
20:00
  • vr 22 sep 2023
    20:00
    Incl. garderobe
    De Kleine Willem, Enschede

Kika Sprangers: 'Een intens verhaal vertellen samen met vrouwenstemmen is een langgekoesterde droom die uitkomt'

Er komt een moment voor ieder kind dat het zich bewust wordt van de wereld waarin het leeft. De voorstelling Dochter van componist en saxofonist Kika Sprangers vertelt vrijdag 28 september in De Kleine Willem op muzikale wijze het verhaal over opgroeien en je eigen stem vinden tegen het decor van de alsmaar doordraaiende wereld.

Kika leidt de bezoekers door haar eigen leven en langs haar eigen levensvragen en brengt je naar wie ze nu geworden is: een krachtige, dappere en ambitieuze musicus die bij het waarmaken van haar dromen nooit de makkelijke weg heeft gekozen.

Ze zegt zelf: ‘’Mijn inspiratie voor Dochter komt onder andere uit Ronja de Roversdochter, een boekpersonage dat mij aangrijpt vanwege haar groei, haar zelfstandigheid, haar durf en onbevangenheid en daarnaast haar liefde en waardering voor de natuur, de aarde om haar heen.’’

In Dochter laat Kika haar stem horen. Dat doet ze samen met negen zangeressen. Zonder opsmuk komen de stemmen van de vrouwen bij elkaar om in beeld, muziek en tekst dochterverhalen te delen.
Kika vertelt over deze combinatie: ‘’De menselijke stem ligt het dichtst bij de emotie. In mijn spel probeer ik met mijn saxofoongeluid altijd de menselijke stem te evenaren of er in elk geval zo dichtbij mogelijk te komen. Het geluid van een vrouwenkoor vind ik overweldigend en ik denk dat de combinatie met saxofoon heel mooi gaat zijn. Een intens verhaal vertellen samen met deze vrouwenstemmen is een langgekoesterde droom die uitkomt.’’

Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met lichtontwerper Sander Hagelaar. Met muziek, tekst (Ingmar Heytze, Vasalis en dagboekfragmenten) en geënsceneerde lichtinstallaties nemen de musici het publiek bij de hand. In verschillende scenes bewegen zij zich vrij in de lichtinstallatie.

-De eerste versie van deze productie is in 2021 tot stand gekomen in opdracht van de Nationale Jeugdorkesten Nederland tijdens de Muziekzomer Gelderland.

‘Kika Sprangers haalt het beste in klank en kleur naar boven’

Trouw ★★★★

Wie is Kika Sprangers?
Met haar fluwelen geluid, sprankelende klanktaal en meeslepende composities behoort de Nederlandse saxofonist, componist en bandleider Kika Sprangers tot een van de meest hartveroverende musici die ons land rijk is.
Kika laat haar muzikale verhaal door emotioneel en integer spel binnenkomen bij de luisteraar. In haar eigen woorden: ‘’Als luisteraars geraakt zijn door mijn muziek, is dat het grootste compliment dat ik kan krijgen.’’