Lunchconcert - Dutch Classical Talent

Shane van Neerden - Dutch Classical Talent
'Shane van Neerden is een romanticus en poëet pur sang'
do 11 jan 2024 12:30
do 11 jan 2024
12:30
  • do 11 jan 2024
    12:30
    Incl. garderobe
    Muziekcentrum, Enschede
    Kleine Zaal

'Shane van Neerden is niet bang om risico’s te nemen'

Geen mooiere lunch dan een muzikale lunch. Bezoek daarom de gratis lunchconcerten in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum Enschede. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met verschillende muziekgenres. Het volgende lunchconcert in de serie vindt plaats op donderdagmiddag 11 januari november van 12.30 tot 13.30 uur. Dan treedt pianist Shane van Neerden piano op. Hij is een van jonge musici die optreedt tijdens Dutch Classical Talent. Hierbij strijden talenten tijdens een concerttour om de Dutch Classical Talent Award.

Lantaarns is een verfijnd, toegankelijk en zeer gevarieerd theatraal concert dat gespeeld wordt door de Amerikaans-Nederlandse pianist Shane van Neerden. Het programma wordt gecreëerd in samenwerking met componist Rick van Veldhuizen, videokunstenaar Frouke ten Velden en theaterregisseur Jos van Kan.

Omgeven door muziek van Debussy, Skrjabin, en Ives (werken die tot de artistieke hoogtepunten van hun oeuvres worden gerekend) vormt een nieuwe compositie van Van Veldhuizen het hart van het programma. Het is een compositieopdracht die wordt geschreven voor twee piano’s: een traditionele concertvleugel en een buffetpiano in een helemaal nieuw ontwikkelde, reine stemming. Daarbij krijgt het concert een subtiele theatrale kant waarin de muziek wordt versterkt met beeld- en tekstprojecties en gesproken teksten.

Het gebruik van gesproken tekst in het stuk van Van Veldhuizen voegt een extra laag toe aan de veelzijdigheid van het concert. Teksten worden ook op andere momenten, als een fijne draad in een weefsel, in het concert verwerkt.

De teksten en tekstflarden worden zodanig gepresenteerd dat het publiek nergens het gevoel krijgt dat ze een toegevoegd element zijn, of bedoeld zijn om te begrijpen. Ze zijn af en toe zowel te zien als ook te horen. De teksten sprelen de luisteraar niet aan op zijn ratio, maar hem op spaarzame momenten diffuus ruimte geven, hem geleiden als met een lantaarn, om zo dichter bij de muziek te komen.

De jury Dutch Classical Talent zegt over Sahne van Neerden: ''Een romanticus en poëet pur sang. Met zijn waanzinnige techniek, voortreffelijke timing en verteldrift houdt hij de aandacht van het publiek gevangen. Hij is niet bang om risico’s te nemen.''

Dutch Classical Talent 
Dutch Classical Talent is een ontwikkelingstraject voor jonge Nederlandse topmusici. Laureaten zijn bijvoorbeeld Tania Kross, Lavinia Meijer, Nora Fischer, het Van Baerle Trio en het Berlage Saxophone Quartet, om maar wat klinkende namen te noemen.
Talent alleen is niet genoeg om de finale van Dutch Classical Talent te bereiken. Deelnemers moeten onderscheidende en prikkelende programma’s meenemen, visie en een beetje lef. De Finale van Dutch Classical Talent is zondag 12 mei 2024 in TivoliVredenburg.

Lunchconcerten
Artiesten zorgen tijdens de lunchconcerten in de kleine zaal van het Muziekcentrum Enschede voor een gevarieerd programma. Lunchen kan natuurlijk ook. In het Muziekcentrum zijn soep en broodjes tegen betaling verkrijgbaar.
De concerten duren ongeveer een uur en beginnen om 12.30 uur. Aanmelden voor de lunchconcerten hoeft niet.

Geen mooiere lunch dan een muzikale lunch

Credits

-Shane van Neerden: piano
-Frouke ten Velden: Videokunstenaar
-Jos van Kan: regie

Wie is Shane van Neerden?
Amerikaanse/Nederlandse pianist Shane van Neerden heeft een voortdurend uitbreidende carrière. Naast zijn solo- en kamermuziekconcerten die plaats hebben gevonden in Duitsland, Nederland, Italië, Portugal, Oostenrijk, Frankrijk, en de Verenigde Staten, heeft hij ook op de radio in de Amerika, Portugal, en Nederland gespeeld. Shane studeert hij op het Conservatorium van Amsterdam.

Programma

-Debussy: delen uit twaalf Etudes
-Skrjabin: Sonate nr. 8
-Ives: Pianosonate nr. 3
-Rick van Veldhuizen: Lantaarns (Lointaines) voor piano en microtonale piano