Mara Vissers

Pianostemmen

TG Goed Gezelschap
Intrigerend muziektheater over hoe joodse inwoners uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen werden leeggeroofd
do 29 feb 2024 20:00
do 29 feb 2024
20:00
  • do 29 feb 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze) drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Pianostemmen over pijn, onrecht, verantwoordelijkheid en genoegdoening

De intrigerende muziektheatervoorstelling en Oerol-hit Pianostemmen gaat op donderdag 29 februari in de Pay. Zaal van het Wilminktheater over het verleden van systematische roof van voornamelijk joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe joodse inwoners in Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd. 

Het is een verhaal over pijn, onrecht, verantwoordelijkheid en genoegdoening en hoe vandaag de dag dit alles te herdenken.

In Pianostemmen leidt de oude pianostemmer Jacobus Kromm een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft.
Ontelbaar veel instrumenten heeft de pianostemmer in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Hij heeft van deze piano’s nooit afstand kunnen doen. Over de herkomst zwijgt hij liever. Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd. Steeds vaker hoort hij dissonanten.

De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers: gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmonyzang en pianocomposities voor meerdere klavieren, tien handen en vijftig vingers.

Verteld vanuit twee perspectieven
Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven. Enerzijds via de oude pianostemmer Jacobus Kromm die worstelt met zijn geweten over de verzameling instrumenten die hij in bezit heeft. Anderzijds via de piano’s en vleugels zelf, die als piano-personages, als stille getuigen het verhaal vertellen over hun rechtmatige eigenaren.

'Idee is briljant'
De Theaterkrant is onder de indruk van Pianostemmen: ''Het idee is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel, maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek.''

‘Dit uitdagend concept wordt knap uitgevoerd. Pianostemmen is een fraai, afgerond verhaal’

NRC ★★★★

Credits

Met: Klemens Patijn, Jaap Dieleman, Emma van Muiswinkel, Joost Claes en Dennie Lukkezen
Regie: Ria Marks
Componist: Wiebe Gotink
Schrijver: Wessel de Vries
Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Lerak Foundation, Cultuurfonds, Van Lange Fonds

Klemens Patijn: 'Gefascineerd door zwijgen'
Het idee van Pianostemmen komt van van regisseur Klemens Patijn. Hij zegt: ''Als acteur en theatermaker ben ik gefascineerd door zwijgen. Ik ben een kind van een Indische vader en grootouders die de oorlog hebben meegemaakt. Zij hebben het zwijgen daarover tot kunst verheven. Ik weet hoeveel kleuren zwijgen kan aannemen, hoeveel pijn en onvermogen er achter stilte schuil kan gaan. Maar ik weet ook dat verzwegen verhalen, in welke vorm dan ook, terug blijven komen. Ze willen worden verteld. Ik heb sterk het idee dat ik over het onderwerp van Pianostemmen niet langer zwijgen mag.''