Peter Lodder

Showcases

Nederlands Blazers Ensemble
Wedstrijd als springplank voor menig serieus componeertalent
do 26 okt 2023 19:30
do 26 okt 2023
19:30
  • do 26 okt 2023
    19:30
    Incl. garderobe
    De Grote Kerk, Enschede
    Op de Oude Markt

Geniet met het NBE van de beste componisten van de toekomst

Het Nederlands Blazers Ensemble geeft elk jaar een spectaculair Nieuwjaarsconcert. Ook elk jaar houdt het NBE in de aanloop daarnaartoe een compositiewedstrijd, waarbij jonge componisten hun werk laten toetsen. Dat gebeurt in Enschede op donderdag 26 oktober in de Grote Kerk tijdens de Showcases.

De winnaar staat samen met het NBE op Nieuwjaarsdag op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam.

Deze compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert bewijst elk jaar haar kracht. Componeren is volgens het NBE niets meer of minder dan je eigen muziek verzinnen. ‘’Of je het nu speelt, zingt, in je eentje, met je band, een vriend(in), muzikanten uit je eigen orkest, jazz- of steelband: alles mag en alles kan, in alle stijlen. Het enige dat telt is dat jij het zelf hebt verzonnen.’’

De wedstrijd blijkt dan ook een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

Tijdens de Showcases, de regionale voorrondes van de compositiewedstrijd, krijgen de jonge deelnemers de kans om voor het eerst live te laten zien en horen wat ze in huis hebben. Het is een ongedwongen en toch serieus moment om hun muziekstuk, liedje, rap of wat dan ook te presenteren aan het publiek en de jury. 

De jury kiest per regio zes winnaars die doorgaan naar het componistenweekend. Ze worden begeleid door een arrangeur, die hen helpt bij het maken van een arrangement van hun compositie voor het NBE.

Voorafgaand aan de voorstelling wordt een gratis inleiding gegeven om meer inzicht te geven in de thema's en de context van het concert.

'Alles mag en alles kan, in alle stijlen. Het enige dat telt is dat jij het zelf hebt verzonnen'

Nederlands Blazers Ensemble

Wat is het Nederlands Blazers Ensemble?
Artistiek leider Bart Schneemann zegt over het NBE: ''Wij houden ervan muziek te spelen uit alle windstreken en van alle tijden, en alle muziekstijlen met elkaar te verbinden. In elke voorstelling proberen wij de kracht van al die prachtige noten te gebruiken om u een verhaal te vertellen. Een verhaal dat u zal ontroeren, verbazen en op andere gedachten zal brengen.''